Regio Den Haag

Museum Bescherming BevolkingCOMMANDOPOST RIJSWIJK is één van de bezoekerslocaties van het Museum Bescherming Bevolking.

Een uniek complex waar de 2e Wereldoorlog en Koude Oorlog elkaar ontmoeten.

In de gemeente Rijswijk ligt het voormalige B.B.-complex Overvoorde. Een unieke en zeer bijzondere locatie waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed maakt qua beleving de vergelijking met de 'War rooms' van Sir Winston Churchill.

De commandopost in Rijswijk vindt zijn oorsprong bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op de locatie zijn diverse Duitse bouwwerken gebouwd waaronder ook een afluister en radiopost ten bate van de Luftwaffe. Deze heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer een belangrijke functie gehad in het afluisteren van geallieerde radioberichten en het verzorgen van het Duitse berichtenverkeer. Na de tweede wereldoorlog werd het complex in hergebruik genomen door de Bescherming Bevolking en zo ontstond de commandopost en het opleiding - trainingscentrum B.B.  

De locatie Overvoorde in Rijswijk bestaat uit een tweetal ondergrondse voormalige commandoposten, een praktijk oefenruïne en een les-accommodatie, waar vele BB’ers hun opleiding en training hebben gehad. De in 1969 in gebruik genomen atoombunker is volledig ingericht als operationele commandopost voor de B.B. Ook is er een klein maar gedetailleerd ingericht museum op de locatie, waar u een beeld krijgt van de taken van de B.B. Van alle diensten van de voormalige organisatie Bescherming Bevolking ziet u een selectie van uitrustingsstukken waarmee werd gewerkt. Daarnaast ziet u de inrichting van een eenvoudige schuilplaats en ziet u ook welke gevolgen een kernwapenaanval zou hebben gehad.  

Vanwege de strenge controle op toegang tijdens zowel de tweede wereldoorlog (Sperrgebiet) als de koude oorlog weten nog steeds veel mensen niet wat zich allemaal op het complex heeft afgespeeld. Wij noemen het dan ook niet voor niets 'het best bewaarde geheim van Rijswijk'  een bezoek meer dan waard!

Datum: Woensdag, 16 augustus 2023

Locatie: Van Vredenburchweg 176a Rijswijk (ingang Bunkercomplex via Schaapweg) 

Ontvangst: 10:30 uur

Rondleiding: 11:00 – 12:30 uur max 12 personen per gids (mogelijkheid tot inzet 2de gids) 

Kosten: €11,00 p.p. voor rondleiding incl. koffie of thee. Lunch (optioneel eigen kosten) bij Brasserie “Bijna Thuis” Van Vredenburghweg 170 Rijswijk. 

aanmelden knop