Regio Leiden

Op donderdag 15 juni 2023 willen we een bezoek brengen aan Museum Veldzicht

Aanvang: 13:45 uur

Locatie: Herenweg 114, Noordwijk

Kosten: €24 per deelnemer. Wie in het bezit bent van een museumjaarkaart betaalt €18. Voor introducees zijn deze bedragen respectievelijk €29 en €23.
Aanmelden via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch (06 4178 8488) en overmaking van het verschuldigde bedrag op bankrekening NL52 ABNA 0426 3009 47 t.n.v. Voeks met vermelding Veldzicht.

Verscholen in de omgeving van Noordwijk ligt het Streekmuseum Veldzicht.

Het zomerhuis van boerderij Veldzicht is ingericht met een 
over de geschiedenis van Noordwijk Binnen. 

We kennen natuurlijk allemaal de bollenstreek met haar kleurenpracht in het voorjaar. Maar voor de bloembollen teelt zover was, is er ook heel veel onderzoek verricht.

Aanvankelijk concentreerde de bloembollenteelt zich rondom Haarlem. Met de toenemende vraag naar bloembollen in de 2e helft van de 19e eeuw breidde de teelt zich geleidelijk uit naar de huidige Duin- en Bollenstreek. Daar waren de woeste duingronden door zandafgraving geschikt gemaakt voor het telen van bolgewassen. Met de uitbreiding van de bollenteelt- en handel namen ook de vragen toe over allerlei teelt-technische zaken en ziekteproblemen. Er ontstond grote behoefte aan onderzoek naar bloembollen.

Minder bekend is dat Noordwijk van oudsher ook het centrum is van de kruidenteelt in Nederland! Rondom het museum liggen drie historische (kruiden) tuinen. 

Dhr Peter Vink (oud-onderzoeker bij het Laboratorium voor Bloembollenonderzoek aan de universiteit van Wageningen) zal om 14:00 uur een lezing geven over de geschiedenis van het bloembollenonderzoek in Nederland, gevolgd door een rondleiding door de kruidentuin en een bezoek aan het museum. We sluiten rond 16:00 uur af met kruidenthee.