opgericht 16 april 1951

Museumbezoek aan Bergen op woensdag 26 juli 2023

Het aantal deelnemers is beperkt tot maximaal 30.

In de middag bezoeken wij twee musea:

Het eerste museum is Museum Kranenburgh:

kranenburgh

Museum Kranenburgh presenteert dit voorjaar A Touch of Light; een tentoonstelling waarmee het museum licht wil bieden in (deze) donkere tijden. De werken in de tentoonstelling verbeelden schijnbaar vanzelfsprekende, maar feitelijk ongrijpbare momenten waarin het natuurfenomeen licht een centrale rol speelt. De tentoonstelling is dan ook geen ontsnapping aan de werkelijkheid, maar nodigt uit tot bezinning, contemplatie en verstilling; een hulpmiddel om de realiteit met frisse moed tegemoet te treden.

Het tweede museum dat we bezoeken is:

Museum Het Sterkenhuis

Het Sterkenhuis

Museum Het Sterkenhuis is gevestigd in het oudste huis van Bergen. Je stapt een boerenkeuken van rond 1900 binnen en wordt verrast door bijzonder zilverwerk, glaswerk en oude sieraden. Naast een collectie prachtige topografische prenten van het dorp, herbergt het museum ook een verrassende textielcollectie. Juweeltjes uit de Hollandse streekmode waaronder barokke jurken, Victoriaanse korsetten en elegante herenkleding brengen oude tijden opnieuw tot leven. Archeologische schatten daterend vanaf de steentijd vertellen het verhaal van de vroegste bewoners van Bergen. Ook is er speciale aandacht voor de beruchte Slag bij Bergen in 1799. 

Het programma van deze middag ziet er als volgt uit:

14:00 Verzamelen in de hal van Museum Kranenburgh (Hoflaan 26 Bergen), opdelen in groepen van max. 10 personen voor de rondleiding.

15:30 Verplaatsen naar Museum Het Sterkenuis in het centrum van Bergen (Oude Prinsweg 21 Bergen) voor bezoek aan expositie ‘Geschiedenis van Bergen, van boer tot badgast’).

17:00 Drankje bij café Huis met de Pilaren (Raadhuisstraat 10 Bergen).

Parkeergelegenheid bij Museum Kranenburgh en bij parkeergarage Centrum Bergen onder supermarkt Dekamarkt.

Kosten: VOEKS leden €18,- p.p. (introducees € 22,50) incl. drankje na afloop. Gratis toegang in de musea met de Museumjaarkaart, anders in Museum Kranenburgh combikaartje kopen voor beide musea.

Dit bedrag moet worden overgemaakt naar bankrekening NL63 ABNA 0561 5013 86 t.n.v. Voeks Haarlem-Alkmaar o.v.v. 'Museumbezoek Bergen'.

U kunt zich als deelnemer aanmelden (aanmeldknop) tot uiterlijk woensdag 14 juli 2023.