REGIO HET ZUIDEN

button 250x40 lid wordenbutton 250x40 Contact

 

De sociëteiten bij afdeling Voeks het zuiden zijn weer open!

Hieronder een indruk van een van de soosen.

Soos Hulsberg 3 juni 2021 - Onvergetelijk en niet voor herhaling vatbaar

Sinds maart vorig jaar betekent de eerste donderdag van de maand juni voor VOEKS regio Het Zuiden een sociëteit in Zuid-Limburg. En dus stond ’s morgens om half elf ondergetekende voor Preuverie In de Wiesj te Hulsberg (bij Valkenburg) - in de stromende regen. De apps Buienradar en Buienalarm vertelden dat het tot zeker elf uur zou gaan duren. Dat was slikken en schikken voor de inmiddels gearriveerde tien aanwezigen want binnen zitten was er niet bij; de Stap 3 versoepelingen in het Openingsplan van de Rijksoverheid traden pas twee dagen later in werking.
Het magnifieke terras van de Preuverie (een karakteristieke Limburgse boerderij met de gebouwen rondom een binnenplaats) was zo goed mogelijk geschikt gemaakt voor droog buiten zitten. Zo stonden op het terras vierkante tafels voor twee personen onder grote parasols. Verder waren er kleine tafels aan drie kanten op de houten podium-stroken rondom het terras, in een rij tegen de muur op anderhalve meter afstand van elkaar. De hoge korte overkapping van een van die muren was net voldoende breed voor het droog houden van de zitjes, mits de gasten met de rug tegen de muur bleven.
Na de nodige fronsende blikken en bedenkingen, waarbij een der dames zelfs overwoog om het eerste halve uur binnen op het toilet door te brengen (hetgeen was toegestaan … mits met mondlapje op) toog het hele gezelschap toch berustend en welgemoed richting de tafels tegen de muur. Daar zat men dan, per ”bubbel” op afstand in een rij, vest of jack aan want het was nog frisjes - tijd voor een aantal unieke foto's.
Ondergetekende zat met zijn betere helft (Christien) onder een van de parasols - in eerste instantie geen goede plek want het gestage tikken van de regen op de stoffen parasol maakte een gesprek op afstand wel erg moeizaam. En dus overeind, lopen langs de leuning van het podium-pad voor verbindende gesprekken met alle aanwezigen. Natuurlijk ging dat wel, zeker toen het later droog en steeds warmer werd, maar het blijft een rare manier van elkaar ontmoeten. Toch hebben alle aanwezigen er uiteindelijk het beste van gemaakt, konden vesten en jacks uit, werd een rondje namens het regiobestuur in dank ontvangen en toog het gezelschap om half één behoorlijk tevreden naar huis - op drie personen na die bleven lunchen.
Al met al een soos om niet snel te vergeten. Enerzijds foto’s kunnen maken die je anders nooit zou hebben bedacht. Anderzijds tegen drie beperkingen aangelopen die er bij volgende sociëteiten niet meer moeten zijn: het aanmelden vooraf, de mondbescherming en vooral de anderhalve-meter. Er komen dit jaar nog twee gelegenheden in Zuid-Limburg, beide in Hulsberg bij de Preuverie: op 2 september en 2 december. Die gaan wat ondergetekende betreft alleen door als we weer spontaan binnen kunnen vallen en ongedwongen bij elkaar kunnen zitten! Dan komen er hopelijk ook meer mensen en zal pas duidelijk worden of deze jongste soos van regio Het Zuiden levensvatbaar is.

Jo Janssen (Soos Hulsberg contactpersoon)