Seppe okt 2022 

 

  

Een vliegend museum op het oude platteland in de stralende zon.

 

 

De animo voor het bezoek aan het Vliegend Museum Seppe en aan museum ’t Oude Platteland was dermate groot dat we de groep in tweeën moesten splitsen. Eén groep startte om 09:30u en de andere om 10:45u

Op het vliegveld werden we ontvangen door 4 piloten die onze gidsen zouden zijn. De rondleiding begon met een kopje koffie of thee met appelgebak.

Terwijl we hiervan zaten te genieten vertelde een gids over de geschiedenis van het museum.

Vliegend Museum Seppe is een museum dat geheel gerund wordt door vrijwilligers. Het doel van het museum is om, naast het tentoonstellen ervan, de collectie historische vliegtuigen ook daadwerkelijk in de lucht te houden.

Seppe 1 okt 22 

De collectie bestaat uit klassiekers zoals een Tiger Moth uit 1939 en een uit 1943, een Boeing-Stearman uit 1943, enkele Piper Cub’s uit de jaren vijftig, een Luscombe uit 1959 en een Yakolev Yak-52 uit 1984.

In de vaste tentoonstelling kan men een replica van de Wright Flyer uit 1903 bezichtigen. Daarnaast zijn er verschillende opengewerkte motoren en is er een simulator. De 'moderne' gemotoriseerde luchtvaart is nog jong en de geschiedenis ervan kan men in Vliegend Museum Seppe bekijken: Van het prille begin tot nu.

Daarna gingen we met de “piloten” in groepjes verdeeld door het museum. Nadat we met veel nieuwe informatie het museum verlieten, gingen we naar restaurant Bargo voor een heerlijke lunch. Dit restaurant ligt aan de andere kant van het vliegveld met een mooi uitzicht op de landings- en startbaan.

Na de lunch gingen we naar streekmuseum ‘t Oude Platteland. Daar bezichtigden we een verzameling van oude gebruiken en meubels rond 1900:

Sepp 2b okt 22

Kleding voor de doop tot de dood, rijtuigen, auto’s, arrensleeën, complete interieurs van arme, maar van ook rijkere mensen van soms meer dan honderd jaar geleden. Te veel om op te noemen.

Het museum beheert een privé collectie. Na pensionering van eigenaar begon de verzameling te groeien door schenkingen en erfenissen. Het wordt gerund door het echtpaar, hun zoon en een vrijwilliger.

Halverwege was er een koffiepauze, waarna we weer uitgerust de verschillende ruimtes bezochten. We zouden na de rondleiding nog een versnapering nemen, maar ook de rondgang was dermate interessant dat het tegen sluitingstijd aanliep en we dus niets meer konden gebruiken.

Hieruit blijkt dat ook deze dag weer een groot succes was. We kijken al uit naar het volgende uitje!

Voor foto’s klik hier……