kruisbooog 1

Op vrijdagmiddag 12 april 2024 werd aan 22 Voeks-leden en partners de gelegenheid gegeven om op traditionele wijze een wapen ter hand te nemen.

 

Plaats van handeling was het schietveld van Gilde Sint-Joris Zesgehuchten te Geldrop (bij Eindhoven).

Om twee uur ontving Jo Janssen als coördinator voor Voeks de deelnemers in het gildegebouw, waar gildebroeder Dirk-Jan en gildezuster Annie ter verwelkoming zorgden voor koffie en thee met daarbij de lokale Peijnenburg koek.

 

Terwijl daarvan werd genoten, nam Cleo van Kemenade – naast Voeks-collega ook Hoofdman van het gilde – het woord en vertelde over de geschiedenis van het meer dan 600 jaar oude schuttersgilde (opgericht 1408 als kerkelijke broederschap).

Daarna was het de beurt aan de gildebroeders Ad en Willem, “gewapend” met twee kruisbogen, om uit te leggen hoe ermee moest worden omgegaan.

 

Kruisboog uitleg 2Kruisboog uitleg

 

En toen naar buiten, onder het overdekte terras met zicht op het schietveld – dat was geen straf want het was serieus lenteweer.

 

 

Kruisboog deelnemers

 

Twee kruisbogen, twee schietbomen van 13-14 meter recht omhoog. Op de ene paal lag een klont gips om kapot te schieten – “schieten op de puist”. Op de andere paal lag een stalen schijf die eraf moest worden geschoten – “schieten op de wip”. Men kon voor beide mogelijkheden inschrijven. Ad en Willem stonden als instructeurs elk bij een schietboom en wenkten zodra de volgende aan de beurt was. Want wachten in een groepje bij de palen was er absoluut niet bij; de pijlen – kunststof of houten staafjes ter grootte van een (diner)kaars, met stalen kop – worden recht omhoog geschoten en kunnen binnen 5-10 meter afstand op iemand neerkomen en ernstig verwonden.

 Kruisboog schieten

 

Men heeft de vooraf gespannen boog zònder pijl eerst recht omhoog op de schouder staan, vervolgens richt men op het doel in het vizier. Pas als men goed in evenwicht staat en het doel is zichtbaar in de kruisdraden, wordt de pijl in de kruisboog gelegd en kan de trekker worden overgehaald.

Iedereen kon aldus tot twee keer toe “op de puist” en “op de wip” schieten. Veel dames hielden het bij één keer want er was toch wel enige kracht bij nodig. Daarnaast speelde het niet meer zo jong zijn ook parten in het vinden van balans bij het steil omhoog kijken. Uiteindelijk is de klont gips niet kapot geschoten. Drie aanwezigen slaagden erin de stalen schijf eraf te schieten – waarbij Bob Spruijt zelfs drie keer wat bij de aanwezigen een luid applaus ontlokte.

 

Kruisboog mannen in veld

 

Na het schietfestijn volgde tegen vijf uur de barbecue. Binnen in het gildegebouw stond de tafel klaar met diverse salades, sausjes, stokbrood, kruidenboter, borden, bestek, servetten. Buiten stortten uit de eigen gelederen Nico van der Palen en Jos Terken zich met groot enthousiasme op de gereedstaande schalen met vlees en bakten er lustig op los.

kruisboog BBQ 1kruisboog BBQ

Tot zeven uur liet iedereen het zich goed smaken, alles in de buitenlucht want de temperatuur bleef ook ‘s avonds op een aangenaam niveau.

 

Daarna de uitreiking van twee schietmedailles als eindprijzen. Winnaar “op de wip” werd uiteraard Bob Spruijt. De winnaar “op de puist” moest door loting worden vastgesteld tussen twee schutters die de klont gips hadden weten te raken. Henk Grootjans had daarbij het geluk aan zijn zijde.

Kruisboog prijsuitreiking

 

Namens Voeks werden tenslotte door ondergetekende op gepaste wijze de vier gildeleden Dirk-Jan, Annie, Ad en Willem bedankt voor hun bijdragen aan deze zeer geslaagde dag.

 

Jo Janssen, activiteiten-coördinator Voeks Het Zuiden subregio Oost-Brabant & Limburg