opgericht 16 april 1951

button 250x40 lid wordenbutton 250x40 Contact

 

Deze eerste dagtocht met Hellingman & Zn. bracht ons naar het land van Strijen.

GroepsfotoStrijen270819

Na een voorspoedige reis waarbij de files voor weinig tot geen oponthoud zorgden, werd bij aankomst in Strijen eerst genoten van de koffie met gebak. Nadat de inwendige mens was versterkt, werd een bezoek gebracht aan de oude smederij. Daar werd een demonstratie gegeven van het oude smidswerk. Op verzoek van een van de deelnemers werd een stang gesmeed die binnendringen via een bovenlicht onmogelijk moet maken. Terwijl de een met verbazing, en misschien met weemoed stond te kijken naar het smeden namen anderen er hun gemak van. 

Strijenmuseum                                                                                                                 Strijensmederij

Na de smederij werd een bezoek gebracht aan de kerk. buiten werd al door de de gids een uitleg gegeven over de kerk en de historie van de kerk. Een historie die binnen in de kerk verder werd toegelicht aan de hand van alle bijzondere voorwerpen die in de kerk zijn te vinden. De laatgotische kerk met vijfzijdig gesloten koor en houten tongewelven is zeker een bezoek waard met zijn groot aantal historische grafzerken, grafkelder, 16 glas-in-loodramen en orgel uit 1839. Herenbank met gemeentewapen Strijen (1689), doophek (1686), 6 koperen kaarsenkronen uit 17e eeuw, kanselbijbel (1875), Avondmaalservies (1657 en 1852) en 17de -eeuwse Psalmborden.

Strijenstrijen                                               Strijenkerk

Na de lunch werd onder leiding van een gids een rondrit gemaakt door de Hoekse Waard. Een deel van de zgn. Watersnoodramp route werd gereden. Aan de hand van oude foto's gaf de gids een beeld van de verwoestingen die de ramp in 1953 heeft aangericht, verwoestingen die tot op de dag van vandaag zijn te zien. Na deze rondrit werd de terugreis aanvaard die werd ondebroken voor een diner in Sassenheim. Met tevredenheid wordt teruggekeken op deze dagtocht.