Op 11 oktober kwam Herman de Jongste naar de Borgh en deed zijn reputatie als uitstekende spreker eer aan met zijn lezing over Kunstmatige Intelligentie.
Dat vonden onze leden blijkbaar ook want intussen waren er ca. 50 leden. Herman schetste ons in een uur de geschiedenis van de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en de mogelijkheden die nog in de toekomst liggen maar ook de zorgen die er zijn over deze ontwikkeling.
De combinatie van de ontwikkelde intelligentie en de geweldige snelheid en rekenkracht van de moderne en nieuwe computers (met name gebaseerd op grafische NVIDIA grafische chips) levert een intelligentie op die die van een mens verre overtreft. De vraag die hij stelde was hoe houden we dit in de hand en laat die AI het op den duur nog wel toe om in de hand te worden gehouden door die domme / trage mens.
Intussen gaan de ontwikkeling van AI door en maken we hier al steeds meer gebruik van bijvoorbeeld de assistentie bots die we op steeds meer websites zoals die van bijv. Bol.com of de energie bedrijven vinden of met ChatGPT om vragen te beantwoorden en stukjes te schrijven.
Herman vertelde ons over de tests met AI met het aansturen van drones waar de uitdaging is hoe autonoom ze kunnen zijn in de beslissing om tot actie over te gaan. En hoe vermijden we dat ze spontaan tot killerbots ontsporen?
Meestal wordt die intelligence gecreëerd door zelf lerende software. De software creëert de intelligentie door het evalueren van een groot aantal voorbeelden en ontwikkelt zich vervolgens verder in de interactie met de omgeving bijv. als chatbox. Door vervolgens het aanbieden van veel afwijkende informatie kan zo’n chatbox volledig ontsporen.
Het gevaar zit niet alleen in hoe AI zichzelf ontwikkeld maar ook hoe wij er mee omgaan. Een bekend probleem is het aan passen van grafische beelden waarbij het hoofd van iemand geplaats wordt op een ander lichaam in een compromitterende situatie.
En dat geld niet alleen voor foto’s maar ook voor bewegende beelden en geluid (stemmen). Denk aan politici die schijnbaar een uitspraak doen of criminelen die via een dergelijke bewerkte WhatsApp interactie (groot)ouders verleiden om geld over te maken naar hun schijnbare (klein)kinderen in nood.
Kortom AI kan ons veel goeds brengen bijvoorbeeld in de medische diagnostiek, maar ook tot groot onheil leiden. Herman eindigde zijn zeer interessante lezing met de prikkelende vraag van Max Tegmark van het Instituut The Future of Life: We zijn nieuwe griezelige, uiterst capabele amorele psychopaten aan het bouwen die niet slapen en veel sneller denken dan wij, kopieën van zichzelf maken en niets menselijks in zich hebben. Dus wat zou er mogelijk mis kunnen gaan ?
Na de presentatie was er gelegenheid om met Herman na te praten tijdens een informeel drankje waar vele Voeks leden gebruik van maakten.