Wijn Oosterhout 6 okt 23

 

Op 27 september hebben 39 leden van Voeks Het Zuiden een bezoek gebracht aan Klooster Sint Catharinadal in Oosterhout om te helpen bij de druivenpluk.

Vanaf 1647 wonen de zusters Norbertinessen van Sint-Catharinadal in slotje de Blauwe Camer, dat rond 1400 werd gebouwd.

Eens was dit het adellijk huis van vooraanstaande bewoners van Oosterhout en in het begin zelfs van een ridderorde. Het is een van de zogenaamde ‘slotjes’ (herenhuizen) van Oosterhout. De naam de ‘Blauwe Camer’ is ontleend aan de helderblauwe kleur van de muur in de ‘camer’ van de karakteristieke vierkante slottoren. De zusters van Sint-Catharinadal hebben hun akkers eeuwenlang gebruikt voor het weiden van de koeien en het verbouwen van onder andere maïs.

Druivenpluk sep 23 3

Nu is de grond geschikt gemaakt voor wijnbouw. Een wijngaard verbonden aan het klooster, een prachtige Bijbelse metafoor; “Ik ben de Wijnstok, Mijn Vader de Wijngaardenier”! 


In oktober 2017 hebben vele vrijwilligers de eerste wijnoogst binnengehaald. Sindsdien is dit een steeds terugkerende activiteit in het najaar. Tal van mensen voelen zich betrokken bij Sint-Catharinadal en ze zijn graag bereid om als vrijwilliger enthousiast hun steentje bij te dragen! Dankbaar aanvaarden de zusters deze ‘goede werken’. Na gisting en rijping in de wintermaanden, worden de wijnen in het voorjaar gebotteld. De aangeplante druivensoorten zijn: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois en Gamay. Van deze druiven maakt men vooral witte wijnen. De Pinot Noir en Gamay worden gebruikt voor een licht gekleurde Rosé, zoals in de Provence. De wijngaard van het Catharinadomein is 7,5 hectare groot (zo’n tien voetbalvelden).

 

Druivenpluk sep 23 2

Wij werden eerst getrakteerd op een eenvoudige lunch met een heerlijke wortelsoep gemaakt met groenten uit de eigen moestuin van het klooster. Daarna was het tijd om de handen uit de mouwen te steken.  Eerst kregen we een uitgebreide instructie door Ramona want door het natte zomerweer waren veel druiventrossen door schimmel getroffen en de beschimmelde druiven moesten we zorgvuldig verwijderen voor we de geknipte trossen in onze kratjes lieten vallen

 

Druivenpluk sep 23 1.

We kregen elk een snoeischaar en een paar handschoenen en werden in paren verdeeld.  We kregen ieder een deel van de rijen Pinot Gris druiven ranken toegewezen waar alle druiven trossen geoogst moesten worden. Gelukkig werkte het weer mee en konden we onder een lekker september zonnetje onze kratjes vullen.

Na deze activiteit was het tijd om het product van onze inspanning te proeven met een uitgebreide uitleg over het proces van wijn maken en het op de markt brengen.  We hebben een 2022 witte wijn geproefd en een mooie rosé wijn. Daarna was er nog gelegenheid om een bezoekje te brengen aan de Kloosterwinkel De Blauwe Camer  waar de meeste Voeks leden een paar flesjes wijn kochten om thuis nog eens na te genieten van deze uiterst succesvolle activiteit.

 Druivenpluk sep 23 4