SAMEN NAAR UW NIEUWE PENSIOEN

Omdat er een nieuwe pensioenwet is, krijgt iedereen een nieuwe pensioenregeling. Ook als u inmiddels ergens anders werkt of al pensioen van Shell krijgt. Shell Nederland en de Centrale Ondernemingsraad (COR) bereikten deze zomer een akkoord over de inhoud van de nieuwe pensioenregelingen voor SSPF en SNPS. En de VOEKS Hoorrechtcommissie heeft het hoorrecht uitgevoerd.

WAT GEBEURT ER NU?

De besturen van de Shell pensioenfondsen buigen zich nu over het verzoek van Shell Nederland en de COR. Daarbij wegen zij de belangen van alle deelnemersgroepen evenwichtig af. In dit proces vragen zij ook advies aan het Verantwoordingsorgaan (VO) en voor SSPF ook een goedkeuring aan de Raad van Toezicht (RvT). omdat deze besluitvorming zorgvuldig moet gebeuren, verwachten we dat dit proces begin 2025 afgerond wordt. Daarna moeten de toezichthouder DNB nog goedkeuring geven op de wijze waarop SSPF en SNPS de transitieafspraken gaan uitvoeren en bekijkt de AFM de communicatieplannen. Vervolgens gaan de pensioenfondsen over op inrichting van de nieuwe regelingen. We streven ernaar dat de nieuwe regeling voor SNPS ingaat per 1 januari 2026 en voor SSPF per 1 januari 2027.

VEEL DINGEN BLIJVEN HETZELFDE

  • U blijft AOW ontvangen van de overheid.
  • Net als nu, ontvangt u straks iedere maand pensioen. U krijgt dit pensioen zolang u leeft, al wordt u 125.
  • Uw pensioenpremie blijven we voor u beleggen. Dankzij de beleggingen zorgen we voor een goed pensioen. Daarbij kijken we zorgvuldig naar een evenwichtige balans tussen (verwacht) rendement en risico.
  • Dit is er geregeld bij overlijden:
    • Bent u met pensioen? Dan krijgt uw partner, net als nu, nog steeds een partnerpensioen. Het partnerpensioen wordt wel variabel.
    • Bent u nog niet met pensioen? Het partnerpensioen blijft bestaan. Maar wordt wel anders. Het partnerpensioen wordt onder andere variabel.
    • Het opgebouwde partnerpensioen neem je mee naar de nieuwe regeling.
  • Bij pensionering zijn er nog steeds keuzes. Zo kunt u onder andere eerder of later met pensioen gaan, of voor een deel met pensioen gaan (deeltijdpensioen).

WAT GAAT ER VERANDEREN?

  • De nieuwe pensioenwet geldt ook voor u als gepensioneerde of oud-medewerker. De al opgebouwde pensioenen worden omgezet naar de nieuwe pensioenregeling. In de nieuwe regeling hoeven geen grote buffers meer te worden aangehouden door het pensioenfonds. De wet geeft eenmalig de mogelijkheid om deze buffers toe te delen aan alle deelnemers.
  • De nieuwe pensioenregeling biedt keuzes, ook wanneer u al met pensioen bent. Zo kunt u kiezen voor een variabel pensioen, waarbij het pensioen wordt doorbelegd of voor een vast pensioen bij een pensioenverzekeraar. Deze keuze kunt u naar verwachting in de zomer van 2027 maken.

WE BEGELEIDEN U GRAAG NAAR UW NIEUWE PENSIOEN

Om u zo goed mogelijk te begeleiden, zoals bij de keuze tussen een vast of variabel pensioen, ontwikkelt Shell Pensioen het CARE-programma. Dit programma helpt u stap voor stap naar uw nieuwe pensioen. Alvast benieuwd? Bekijk alvast onze CARE-pagina: www.care-shellpensioen.nl.

Samen naar uw nieuwe pensioen