REGIO RIJNMOND

button 250x40 lid wordenbutton 250x40 Contact

 

 

 

      

Fotoknop 

 Terugblik Kerstdinershow Albeda Vipz 12-12-22

 

Het is een hele uitdaging voor studenten en zeker ook voor de leidinggevende van een horeca collegerestaurant om alles in goede banen te leiden. Eerstejaarsstudenten deden deze keer al mee. Zij gaan in december acht avonden lang de uitdaging aan om voor honderd gasten per avond een Kerstdiner te bereiden en te serveren met bijpassende wijnen of een ander drankje naar keuze. De studenten leren graag van de nuttige feedback door de gasten, die van de proeverij genieten. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Het diner, van maar liefst 5-gangen, was heerlijk en keurig opgediend volgens de etiketten. Tussendoor hebben de dansers van het Albeda danscollege ons vermaakt met een spetterende dansshow op witte sokken. Op de voor ons allen bekende kerstklassiekers zwierden zij daarop door het restaurant. Het is een mooie avond om op terug te kijken. Klik op de fotoknop voor een sfeerimpressie.

Fotoknop 

Terugblik Pikkelateur wandeling 22 november, Zuiderpark

De laatste ‘pikkelateur’ afvalwandeling van 2022 in Rotterdam Zuiderpark gaf de deelnemers veel voldoening maar óók verwondering over de hoeveelheid afval, er is onder andere hard gewerkt om een stuk park nabij trouwlocatie ‘Landhuis De Oliphant’ afvalvrij te maken. Ook zijn twee meldingen gemaakt in de Buiten Beter app van Rotterdam om achtergelaten grote zakken met zwervers afval (let wel niet zwerfafval) door de gemeente te laten ophalen. Ook werd er weer hartelijk gelachen om de vondsten. Inge vond een ingepakte roos die voor ons symbool stond als bedankje voor onze inspanning. Complimenten van voorbijgangers zijn niet nieuw voor ons, maar een mevrouw die voorzichtig informeert of we wel vrijwilligers zijn (geen taakstraf), leverde hilariteit op in onze groep. Onderweg kwamen we ook nog wat nieuwsgierige cavia’s tegen, die graag een kijkje in onze afvalzak wilde nemen. Zo zijn er altijd weer bijzondere vondsten en ontmoetingen. In 2023 komen we zeker terug, hopelijk met nog meer vrijwilligers.

Fijne feestdagen en op naar een gezond en schoon 2023

Karin en Marijke

Fotoknop  

Terugblik Landelijke contactpersonendag Welzijnswerk

Op 29 september kwamen zo’n 120 Voeks contactpersonen en hun partners naar het Spoorwegmuseum in Utrecht voor hun eerste landelijke dag. De organisatie van deze dag was een aanbeveling uit de 2020 enquête onder alle contactpersonen. Hierin werd de wens uitgesproken om op informele basis bijeen te komen om informatie uit te wisselen.
Deze dag werd geopend door Albert Don, de landelijke Coördinator Welzijnswerk, die zijn grote waardering en dank uitsprak voor het vele werk dat verzet wordt door de contactpersonen. Hierna volgde een programma door cabaretier Maarten Willems, dat speciaal voor de Voeks contactpersonen was samengesteld. In een aantal komische en satirische sketches ging hij in op het welzijnswerk, waarbij hij ook Albert als buikspreekpop gebruikte. Hij vermaakte de groep met een speciale quiz met vragen variërend van muziek en showbusiness tot vragen over de verschillende premiers van de kabinetten van de afgelopen 25 jaar.
Na de quiz was er onder lunchtijd gelegenheid voor het informele netwerkdeel. Hierna kon men het Spoorwegmuseum op eigen gelegenheid bezoeken en al het moois zien dat in het verre verleden over het spoor reed in ons land. Ook de bijzondere elementen zoals de ‘Vuurproef’ en het ondergrondse mijnbezoek waren voor velen een aparte ervaring. Het was een leuke dag en rond 15.30 uur ging iedereen weer voldaan en vaak met hernieuwde kennismakingen met oud-collega’s per auto of trein naar huis. Middels de fotoknop krijgt u een indruk van deze dag.

Mocht u contactpersoon willen worden, neem dan contact op met onze Coördinator Welzijnswerk, Henny Doorneveld-Letterman, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Expositie Schilderverenigingen VOEKS en 'Doe ’t lekker zelluf'

 15-11-2022   Uit   Redactie

Afbeelding5.jpg

VLAARDINGEN - Afgelopen vrijdag 11 november was het tijd voor de officiële opening van de expositie van schilder verenigingen VOEKS en ‘Doe ’t lekker zelluf’. Beide verenigingen bestaan al jaren en exposeren nu gezamenlijk. 

VOEKS is opgericht als vereniging van oud-medewerkers van de Shell, maar de club is inmiddels al uitgebreid met meerdere nieuwe leden zonder Shell-achtergrond. Een groot deel van de leden van ‘Doe ’t lekker zelluf’ schildert al sinds de jaren tachtig (toen nog op de Vrije Academie) met elkaar op de dinsdagochtend. Altijd onder leiding van beeldend kunstenaar Rien van der Kraan. Toen deze echter te kennen gaf te stoppen met lesgeven besloten ze door te gaan. Inmiddels doen de leden ’t lekker zelluf’.  

Beide tentoonstellingen hebben een echte eye-catcher. Zo heeft VOEKS, naast een reeks eigen werken, de Vlaardingse kunstenaar Cees Eykelenboom binnengehaald om hen te laten inspireren. Schildersvereniging ‘Doe ’t lekker zelluf’ heeft een eigen vertaling gemaakt van werken van Rembrandt, wat zorgt voor verrassende resultaten. 

Wij van KADE40 zijn er trots op dat in de hal nu een mooie expositie hangt van 'eigen bodem'. Op de dinsdag is het overigens niet alleen goed schilderen, maar het bruist ook van de gezelligheid, zowel op de zolder als in het lokaal naast de hal. Dat het goed toeven is bij de schilderclubs bewees de uitermate gezellige en drukbezochte openingsreceptie. 

De expositie is nog te zien tot en met 28 november in de centrale hal bij KADE40. Kom vooral even kijken, want sommige werken zijn zelfs te koop! En o ja... Nieuwe leden altijd welkom.

Bron:  internet-nieuwspagina van VLAARDINGEN24

 

Soos 15 november, Heinenoord

Dinsdag 15 november was er weer een bijeenkomst van de Soos, dit keer in de Platte Reedijk in Heinenoord.

Er waren ‘maar’ 7 deelnemers, waaronder wel twee collega’s die elkaar uit het oog waren verloren, toch wel bijzonder.

Met een drankje en een hapje erbij werd er veel gelachen. Er werden oude verhalen opgehaald, maar ook de huidige problemen zoals energietransitie, stikstof, waterstof en de nieuwe pensioenwet gingen over de tafel. Alles in een ontspannen en gezellige sfeer. Vakantie was een tophit, hoe, wanneer, waarnaartoe en hoe daar te komen.

Een leuk en gezellig samenzijn, de twee uurtjes waren zo voorbij.

De volgende Soos is gepland op 8 februari in de Arend in Rhoon, aanmelden graag via het aanmeldformulier of bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het aantal deelnemers aan de Soos neemt geleidelijk af, dus na de Soos op 8 februari, gaat de organisatie zich beraden hoe, wanneer en waar door te gaan met de Soos.

Vind je het een goed initiatief en heb je suggesties voor verbetering waardoor jij en waarschijnlijk meer oud-collega’s de Soos zullen bezoeken, laat het ons weten.

 Afbeelding1.png

Fotoknop  

Terugblik Vrijwilligersdag 12 oktober 2022

Woensdag 12 oktober werden alle vrijwilligers van regio Rijnmond verwend met een dagje bijpraten, onder het genot van een lekker drankje. Het cateringteam van de Drie Lelies te Puttershoek deed geweldig hun best om het de contactpersonen, activiteitenleiders, tafelleiders en het Bestuur, dat ook volledig vrijwillig zijn werk doet, naar de zin te maken. Het ontbrak aan niets, vooral de lunch was gevarieerd en echt lekker. In de middag kwam er een imker die van alles wist te vertellen over bijenvolken. Er werden diverse vragen aan hem gesteld waardoor hij steeds enthousiaster ging vertellen. Na zijn uitleg mochten we honing proeven en aan het einde kreeg ieder een klein potje mee naar huis. Je kon ook grotere potten honing, honinglolly’s en zelfs honingwijn kopen. Heel goed voor je keel en immuunsysteem. De imker vertelde dat hij zelfs mensen van pijn of een blessure afgeholpen heeft, dit met een iets spannendere methode dan honing eten. Hij deed dit door de bijen te laten steken bij de patiënt. Zijn eigen knieën zijn er ook van opgeknapt. Zo werd de imker onverwacht bijzonder interessant. Zijn hobby is meer dan alleen bijen houden.

Fotoknop  

Terugblik wandeling in de Krimpenerwaard op donderdag 3 november 2022

Om 10.00 uur verzamelden zestien wandelaars bij het prachtige restaurant NOOSA aan de surfplas in Krimpen aan de Lek voor de laatste wandeling van 2022. Om 10.30 uur, na de koffie/thee aangeboden door VOEKS, gingen we vol goede moed op pad ondanks de ongunstige weersvoorspelling. De weerman had het deze keer gelukkig mis want de hele ochtend was het uitstekend wandelweer. We hebben genoten van de natuur in de Krimpenerhout, langs de speeleilanden voor kinderen, de koeienweide, waar de koeien, gewend aan mensen, geknuffeld werden en langs het zogenaamde energieveld van Krimpen aan den IJssel. Onderweg werd er bijgepraat maar ook volop gefotografeerd, onder andere van paddenstoelen en koeien. Wandelen is natuurlijk bij uitstek de manier om in gesprek te raken. De stemming zat er goed in toen we na ruim 5 km, rond kwart over twaalf weer terug waren bij NOOSA, waar een tafel keurig gedekt stond voor de lunch. Tijdens de heerlijke lunch werd er flink verder gebabbeld en rond twee uur ging iedereen weer huiswaarts. Op naar de volgende wandeling en dat is donderdag 2 maart in Dordrecht.

Voor meer informatie over het wandelen, klik op: Activiteiten > Wandelen.

Groet, Kees den Heijer

Fotoknop 

Terugblik Fietsen met de e-bike, 5 en 19 oktober, Delfland

Ook in oktober hebben we weer prachtige ritten gereden door het Delfland.

Op 19 oktober naar de Ackerdijkse Plassen, Maasland, Schipluiden en een rondje ’t Woudt. En wat hadden we prachtig weer, de wind stak af en toe wat op, maar verder mochten we niet mopperen over de maand oktober. Iedereen was het erover eens dat het een fijne dag was om koffie te drinken, te fietsen en daarna met elkaar te lunchen om na te praten.

In een eerdere trip reden we over een fietsbruggetje met ongelijke leggers voor de trekschuiten die in vroegere tijden werden gebruikt om groenten en bloemen naar de veilingen te vervoeren. Volgend jaar gaat zo’n nagebouwde trekschuit als toeristische trekpleister vanuit Maassluis varen.

Zo is er wel bij elke trip iets te vertellen over de omgeving, de historie en zelfs over de toekomst.

De verslagen en de foto’s spreken voor zich.

We lassen nu een winterstop in, volgend jaar gaan we weer van start vanaf de Polderpoort in Vlaardingen op 12 april 2023. Elke tweede en vierde woensdag van de maand is de voorlopige planning. Er zijn nog steeds zoveel interessante en leuke ritten te doen in het Delfland. Alle datums zijn opgenomen in de agenda: Rijnmond > Agenda

In de laatste rit van oktober waren er 10 aanmeldingen, dus het aantal deelnemers groeit. Dat is goed! Met drie keer minstens 9 kandidaten, kunnen we de tafel inlijven als een activiteit. Dat zou toch fantastisch zijn?

Voor alle informatie en aanmelden, kijk op Voeks Rijnmond: Activiteit > Tafels > E-bike Fietsen

Meld je aan via het aanmeldingsformulier en je wordt in de whatsapp-groep opgenomen en zo op de hoogte gehouden.

Groeten, Gerard van den Berg

Fotoknop

Terugblik Pikkelateur wandeling donderdag 13 oktober 2022  

Na een heerlijk kopje koffie dat sympathiek gesponsord werd door restaurant de Bergsche Plas, zijn we met onze enthousiaste pikkelateurs in het Bergsche Bos aan de slag gegaan. Deze keer met drie nieuwe welkome leden. De weergoden waren ons goed gezind, ondanks de regenvoorspelling zijn we droog gebleven. Iedere keer worden we verrast door onze vondsten; de meest in het oog springende: Brenda vond een hondenlijn in een drooggevallen greppel (gelukkig zat er geen hond meer aan), Kees prikte een pikante CD, Mariet trof een verloren gewaande brommer kentekenplaat. Positief was, dat in tegenstelling tot eerdere sessies, het aantal plastic flesjes drastisch verminderd is, de blikjes waren helaas nog in grote getale aanwezig. Zodra daar ook statiegeld op geheven gaat worden, zal dat ongetwijfeld ook verminderen. Na een gezellige en lekkere lunch vertrok iedereen weer voldaan richting huis. 

De volgende en laatste pikkelateur wandeling van 2022 is op dinsdag 22 november. Voor alle informatie en aanmelden, klik op de link: Activiteiten > Tafels > Pikkelateur

Karin Boer en Marijke van Steenbergen

Fotoknop

Terugblik Excursie naar de Beeldenkas met de Fluisterboot op donderdag 6 oktober 2022

Het zonnetje schijnt en het is heerlijk weer om met een grote groep uitgelaten Voeksleden iets leuks te gaan doen. We verzamelen ons om 12.00 uur in Vlaardingen op de parkeerplaats bij de Polderpoort. Leuke hiervan is dat er weer oude contacten herboren worden. Rond 12.30 uur geeft Brenda Dries, de organisator, het teken dat we naar de twee Fluisterboten kunnen wandelen die al aangemeerd liggen bij de kade. We worden daar verwelkomd door de twee gidsen van Andante en klimmen aan boord. We gaan varen door het prachtige natuurgebied van de Vlietlanden. Op elke boot vaart een gids mee die boeiend vertelt over de geschiedenis en het hier en nu van dit prachtige gebied. Aangekomen in Schipluiden meren we aan om de Beeldenkas te bezoeken. Op de kade zien we een kunstwerk van metaal. We klauteren uit de boot en wandelen zo de kassen in. Heel apart. De kassen hangen vol met Spaans mos (Tillandsia) en hier en daar zien we prachtige orchideeën. In de achterste kas komen we bij de levensgrote mozaïekbeelden van kunstenaar Willem Berkhout. Iemand wist te vertellen dat hij in het begin zijn beelden verkocht. Die belandden dan in de tuin van de aankoper en stonden zolang tot ze groen waren van het mos. Dat vond Berkhout zo jammer dat hij ze terug gekocht heeft. Bijzonder, een kunstenaar die zijn eigen kunst koopt. Het ziet er kleurrijk uit, net als de belegde luxe broodjes die klaar staan. Ook zijn er nog twee schalen vol hapjes en is er genoeg te drinken. Wat een verwennerij. Al etend gaan we op onderzoek uit tussen de prachtige mozaïekbeelden en imposante schilderijen van onder andere Jacob Kanbier. Tussen de beelden met een serieus thema staan hier en daar ook beelden om te lachen. Heel verrassend. Heel verrassend. Hier gaan we zeker nog eens naar terug met onze kleinkinderen. Rond 14.30 uur verzamelen we ons weer om de terugvaart te aanvaarden. Aangekomen bij de Polderpoort stappen we van boord, bedanken de schipper en de gidsen en nemen we afscheid van elkaar. We kijken uit naar een volgend evenement. Bedankt Brenda, wat een prachtige dag was dit.

Gerda ten Napel

Fotoknop

 Terugblik van de wandeling in Middelharnis/Sommelsdijk op woensdag 5 oktober 2022

Verzamelen voor deze wandeling was bij ‘t-Majoortje bij de haven van Middelharnis om 10.00 uur onder het genot van de gratis kop koffie. Voor deze wandeling had ik twee inwoners die bereid waren hun kennis te delen, te weten Inge Brandsma en Jaap Auperlee. Jaap is een echte kenner, geboren en getogen in Middelharnis en heel goed op de hoogte van de geschiedenis van beide dorpen. Het was heel mooi zonnig weer en na de introductie gingen we rond 10.30 uur op pad. De wandeling in de ochtend was echt een reis langs de geschiedenis aan de hand van Jaap. In Sommelsdijk stonden we een tijdje stil bij de Edelman van Aerssen bij het naar hem genoemde plein. Deze man is naar men zegt voor 33 procent eigenaar geweest van Suriname dus echt een invloedrijk persoon.

Middelharnis was van huis uit een visserijgemeente en Sommelsdijk, lang een Zeeuwse enclave, moest het voornamelijk hebben van Landbouw. Sinds 1805 is ook Sommelsdijk Zuid-Hollands en sinds 1966 is het één gemeente met Middelharnis. Beide dorpen zijn onlangs op TV geweest in het populaire MAX programma “Het Dorp” van Wim Daniels en Huub Stapel. Via de oude grenspaal liepen we tegen 12.30 uur terug naar ’t Majoortje waar we genoten van de lunch. 

In de middag, na de lunch, was er in plaats van een bezoek aan de oude werf die gesloten bleek te zijn, als alternatief een wandeling langs de haven. Uiteraard met toelichting! Al met al een hele leuke dag waar we met veel plezier op terugkijken. Op weg naar de auto liet Jaap ons ook nog zijn andere hobby zien, namelijk oude fietsen zoals de hoge bi (vélocipède). Samen met zijn vriendin gaat hij naar braderieën in klederdracht van die tijd en fietsen er dan op rond. Ik heb me niet gewaagd op zon vehikel, bang om van grote hoogte om te vallen. Het is namelijk een hele kunst om op zon hoge bi te fietsen en dan met name het op- en afstappen. In november gaan we op donderdag naar de Krimpenerwaard, zie Activiteiten > Wandelen.

Kees den Heijer

Fotoknop 

Terugblik Fietsen met de E-bike op 7 september 2022

Woensdag 7 september heeft Gerard van den Berg voor de eerste maal, samen met zijn back-up Robert Beets, een e-bike fietstocht georganiseerd. Deze route van 22,5 km, die van tevoren door Gerard en Robert was verkend, ging door het mooie gebied gelegen in de driehoek Vlaardingen, Schipluiden en Maasssluis.

Nadat de deelnemers kennis hadden gemaakt en was afgesproken dat er niet harder als 20 km/uur gefietst zou worden vertrok de groep vanaf de Polderpoort in Vlaardingen. Bij Vlietland werd even gestopt om te genieten van het uitzicht over de vaart. Ook werd een korte stop gemaakt bij het gemaal en de vislift. Na het passeren van het handbediende pontje reden de deelnemers via Schipluiden richting Duifpolder. Een prachtig vogelgebied. Aan het eind van het fietspad staat een standbeeld van Johan Barthold Jongkind, een bekende kunstschilder die met zijn schetsboek over de Vlaardingse vaart kijkt. Ook leuk om te zien waren de bruggetjes met leuningen van ongelijke hoogte. In het verleden trokken de schuiten, getrokken door paarden, door de trekvaarten. De constructie van de bruggen was erop ontworpen om de trekschuiten makkelijk een brug te laten passeren.

Na een koffiestop in ’t Sonnetje fietste de groep weer richting vertrekpunt. Ter hoogte van knooppunt 71 werd de natuurlijke waterzuivering bewonderd. Langzaam stromend water, de zon en filtratie door waterplanten zorgen voor zuiver water. In de Vlaardingse Broekpolder grazen zo’n 50 Highlanders. Aangekomen bij de plaggenhutten van de oorspronkelijke Vlaardingse bewoners werd nog een stukje geschiedenis opgehaald. In 1018 is hier een slag geleverd door graaf Dirk III van West Frisia (voorloper van het latere graafschap Holland) tegen Keizer Hendrik. De Vlaardingers wonnen de strijd omdat zij de drassige Vlietlanden beter kenden. Hiermee kwam ook een einde aan de eerste fietstocht, die volgens de deelnemers voor herhaling vatbaar is.
Mocht u ook mee willen fietsen? Uiteraard iedere keer een ander route. U kunt zich opgeven via deze website, het aanmeldformulier vindt u in het Menu bij ‘Aanmelden” of bij
Activiteiten > Tafels > E-bike fietsen  (de rode tekst is een link).
U wordt dan toegevoegd aan de Whatsappgroep waarin u alle informatie krijgt.

Benieuwd naar de nieuwe route? Klik op de link: Route 21september22

Fotoknop

Terugblik strandwandeling in Hoek van Holland op 1 september 2022

De eerste wandeling na het zomerreces was in Hoek van Holland. Dit werd een echte  strandwandeling waarbij we lekker konden uitwaaien. En wat hadden we prachtig weer. Dertien deelnemers verzamelden om 10.00 uur buiten op het terras bij ‘Uluwatu Beach’ voor de gratis koffie/thee aangeboden door Voeks. Rond 10.30 uur vertrokken we in noordelijke richting, eerst over het verharde strandpad langs vele strandtenten en vervolgens door het zand naar de waterlijn, op naar Slag Vluchtenburg, dé strandopgang van het Westland. Zoals gewoonlijk zijn er snelle lopers en wat langzamere lopers waaronder de twee oudste deelnemers tot nu toe, te weten Maartje en Ina uit Vlaardingen, beiden rond de 90 jaar en nog zo fit als een hoentje.

Aangekomen bij Slag Vluchtenburg was er geen animo voor een extra koffiebreak, iedereen wilde gelijk door, dus zo gezegd zo gedaan via de duinen terug naar het beginpunt.

Na de wandeling, ongeveer 6 km, hebben we heerlijk buiten op het terras van ‘Uluwatu Beach’ geluncht. De naam van de beachclub komt overigens van Bali waar een heel populair surfstrand zo genoemd is. Iedereen was dorstig en hongerig en er werd weer veel gelachen en gepraat, kortom een topdag!

Tot de volgende wandeling in Middelharnis op woensdag 5 oktober met twee gidsen.

Kees den Heijer

Fotoknop 

Terugblik Dinerclub in ’t Trefpunt op 1 juli 2022

Vrijdagavond 1 juli at de Dinerclub bij Eetcafé ’t Trefpunt in Rotterdam. Om 18:00 uur verzamelde 15 deelnemers zich aan de sfeervolle Soetendaalsekade. De woonboten aan de Rotte van toen zijn nu echte huizen op houten palen boven het water. Op het terras eten met uitzicht op deze huizen was te fris, dus naar binnen, waar zelfs de haard brandde (op een TV scherm :-))
Samen aan tafel met een drankje bekeken we de menukaart aandachtig. Het driegangenmenu bood gevarieerde gerechten om uit te kiezen, met vlees, vis en vegetarisch. We hebben met smaak zitten eten en hadden veel te vertellen. Via de fotoknop kunt u de foto’s bekijken van deze avond. Het was genieten na de lange stilte rond de Dinerclub. Zullen we deze keer gelijk een nieuwe datum kiezen?
Vrijdag 21 oktober lijkt me geschikt voor het volgende etentje.
Wordt vervolgd…

Fotoknop 

Terugblik bezoek aan de Stormvloedkering “Maeslantkering” ,  15 juni 2022

Woensdag 15 juni was het een prachtige zonnige dag. Eigenlijk veel te mooi om je in te kunnen leven voor een storm op komst. In Nederland doet Rijkswaterstaat er veel aan om het water buiten de dijken te houden. Waar leeft men nou nog meer onder de zeespiegel?

Blij verrast door de 50 leden, die wilden komen kijken in Hoek van Holland, begon de middag in een zaaltje van het Keringhuis (publiekcentrum) met een kopje koffie of thee en een overheerlijk broodje kroket. Een goed begin is het halve werk.

Na kennismaking met de twee gidsen werd een informatiefilm over de bouw en functie van de Maeslantkering getoond. Er werden veel vragen over gesteld. Wanneer sluiten de grote witte deuren? Wie bepaalt dit en zorgt voor sluiting? De kades in Vlaardingen en Maassluis staan met hoog water toch onder water, waarom sluit de stormvloedkering dan niet?

Na dit vragenrondje ging de helft van de groep de exposities in het Keringhuis bekijken met uitleg van een gids. De gids van de andere groep begon de rondleiding buiten waar je onder de imposante vakwerkconstructie van de deuren door kon lopen. Beide vakwerkarmen zijn even lang als de Eifeltoren hoog is en twee keer zo zwaar.

Op onze website bij Terugblik vindt u antwoorden op de gestelde vragen, de foto’s en nog meer wetenswaardigheden van dit interessante bezoek. De middag werd afgesloten in het restaurant waar onder het genot van koffie/thee met appelgebak druk werd nagepraat.

Brenda Dries, Coördinator Evenementen

De volgende wetenswaardigheden zijn (deels) overgenomen van de website www.keringhuis.nl:

Geen enkele waterkering ter wereld heeft grotere beweegbare onderdelen dan de Maeslantkering. Dit Deltawerk kan een vloedgolf van 5 m boven NAP aan.

De Maeslantkering ligt in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland en werd gebouwd tussen 1991 en 1997. Het bouwwerk is volledig automatisch gestuurd en vormt samen met de Hartelkering en de dijkverbreding Rozenburg de Europoortkering. De Maeslantkering is een voorliggende kering, wat betekent dat hij de eerste klappen opvangt bij hoogwater vanuit zee. Hiermee beschermt de stormvloedkering de inwoners van Zuid-Holland.

Antwoorden op nog meer vragen...  

De Maeslantkering: 

  • Sloot tijdens een storm op 9 november 2007 voor het eerst. De laatste stormsluiting was op 3 januari 2018.
  • Sloot bijna tijdens de storm van 2002, 2013 en 2014. Het officiële sluitpeil (hoogwater >3 meter) werd, op enkele centimeters na, niet bereikt.De kades in de buitenhaven van woonplaatsen aan de Nieuwe Waterweg lopen met hoogwater regelmatig onder. Sluiten met hoogwater minder dan 3 meter zou echter te veel geld gaan kosten voor de scheepvaart en het Rotterdamse havengebied.
  • Heeft 2 deuren van 210 m breed, 22 m hoog en 15 m diep. Het sluiten van de kering duurt in totaal 2 uur.
  • Heeft een staaldikte van 8 cm. Tijdens de bouw werden de lasnaden uiterst precies gecontroleerd, bij één fout zou de hele constructie onbetrouwbaar zijn.
  • Werkt met bolscharnieren met een doorsnede van 10 m en een gewicht van 680 ton. 

De functioneringssluiting van de Maeslant- en Hartelkering zal in 2022 plaatsvinden op zaterdag 10 september. In en rond het publiekcentrum van de Maeslantkering “Het Keringhuis” in Hoek van Holland zijn die dag feestelijke activiteiten voor jong en oud om het 25 jarig jubileum van deze stormvloedkering te vieren. Onder voorbehoud van de dan geldende maatregelen vastgelegd door de Overheid. Check voor uw bezoek de website bij “Laatste nieuws”: https://www.keringhuis.nl

 Fotoknop  

Afvalwandeling Pikkelateurs, terugblik op 14 juni 

De pikkelateurs wandelden op 14 juni in een zon overgoten Rotterdam Zuid. Ook deze keer verwelkomde het team nieuwe natuurliefhebbers en zo trok het groepje met zes vrouwen door het groengebied rondom de Wielewaal en verzamelde in 8 vuilniszakken een berg afval. Gezellig, nuttig voor de natuur en ook voor je lijf, was de feedback tijdens de gezellige lunch na afloop.  

Ook zin om mee te gaan? De volgende wandeling is gepland op donderdag 13 oktober in en om het Bergse Bos. Voor meer informatie en aanmelden: Activiteiten > Tafels > Pikkelateur

Fotoknop 

Terugblik wandeling Rhoonse Grienden op 1 juni 2022  

De animo was groot en het weer leek mee te werken, alhoewel het nog wel licht geregend had in de nacht. Om 10.00 uur verzamelden 27 deelnemers zich bij Grand Café Restaurant Abel in Rhoon voor de laatste wandeling van het voorseizoen. Na de koffie of thee, aangeboden door Voeks, en het introductieverhaal van Kees den Heijer (activiteitenleider) werd er rond half elf gestart voor de wandeling door de grienden. Vooraf was er de keuze voor diverse afstanden maar het werd de wandeling van ruim 5 km om rond de afgesproken tijd, 12:30 uur, weer terug te zijn bij Abel voor de lunch.  

De Rhoonse Grienden worden nog altijd geheel geëxploiteerd als “productiebos” van tenen voor onder andere zinkstukken voor Rijkswaterstaat, maar bijvoorbeeld ook voor voedsel en speeltakken voor diergaarde Blijdorp. Er zijn wilgen die worden eens per drie jaar, in vakken, geknot. Je ziet dan hele kale knotwilgen maar ook die met eenjarig en tweejarig hout. Maar er zijn ook wilgen die jaarlijks worden geknot. Die tenen worden dan gebruikt voor kleine vlechtwerken zoals eendenkooien of andere manden.  

Naast de wilgen is er veel andere natuur te bewonderen. We werden veelvuldig getrakteerd op gezang van diverse vogels en er zijn vele soorten planten die heel vaak in en op de knotwilgen groeien zoals bijvoorbeeld de varen. De knotwilgen zelf zijn overigens ook heel mooi om te zien, ze hebben de meest gekke vormen.  

Het hele gebied vanaf Zwijndrecht tot Hoogvliet ligt buitendijks langs de Oude Maas die ongeveer 35 km lang is en 150 meter breed. Door eb en vloed heeft het water makkelijk toegang tot de percelen. Voor de Deltawerken was hier het verschil tussen eb en vloed nog 2 meter maar sinds de afsluiting van, met name, het Haringvliet is dat nog maar 70 cm. 

Direct na de start van de wandeling liepen we langs het jachthaventje en een beverburcht, die aan het oog onttrokken werd door de weelderige begroeiing. Onderweg kwamen we de verse knaagsporen van bevers tegen wat getuigt van hun aanwezigheid. 

Even na 1230 uur waren we terug bij Café restaurant Abel voor de lunch. 25 Wandelaars hadden zich hier voor opgegeven. 

Het werd een heerlijke en gezellige afsluiting van deze laatste wandeling voor de zomerstop.  

Fotoknop  

70 jaar Voeks Regio Rijnmond  10 mei 2022

Bij binnenkomst werden de gasten door Brenda Dries geregistreerd en welkom geheten door de huidige en de vorige voorzitter. Na de inleidende speech van onze voorzitter Roel ten Napel heeft Hans nog het één en ander verteld over de afgelopen tien jaar en het vorige jubileum.

Tijdens zijn speech kreeg de wind vat op zijn papieren welke daarna over het dak dwarrelden, maar Hans wist gelukkig wel wat hij wilde zeggen. Na de speech van Hans hebben we allen het glas geheven en getoost op de voorbije 70 jaar en op een bruisende toekomst.Tussen Roel en Hans heeft Klara van Noord de activiteitenleiders, de evenementen coördinator Gerda en opvolgster Brenda, de nieuwe initiatiefnemers en onze fotograaf Ton Veringmeier bedankt met een mooie bos bloemen voor hun voortdurende inzet en enthousiasme. Zij hadden stands ingericht waarop te zien was wat er bij hun activiteit te beleven is. Brenda had een kleurige flyer ontworpen waarop alle activiteiten te zien zijn, om mee te kunnen geven aan geïnteresseerden. De leden van het DB spraken hun enthousiasme uit over de actieve en bruisende sfeer binnen onze Regio. Ze bekeken met interesse de stands van de diverse activiteiten.
Verder werd er een doorlopende fotopresentatie getoond over de afgelopen tien jaar. Bij het afscheid kregen de leden een tasje mee met het logo van Voeks Regio Rijnmond sinds 1952. Het was een gezellige middag en we kijken vooruit naar het 75 jarig jubileum.

Fotoknop  

Terugblik op de wandeling in de duinen van Oostvoorne, 5 mei 2022

Op donderdag 5 mei werd de 3de wandeling van het voorseizoen gelopen. Verzamelen was in het prachtig gelegen hotel “Wapen van Marion” in Oostvoorne. Het was deze keer heel mooi weer. Mijn vrouw was onverwacht vrij op deze gedenkwaardige dag en ging voor het eerst mee. We waren daardoor en omdat het stil was op de weg, extra vroeg en hebben op eigen kosten  het eerste kopje koffie gedronken in het restaurant, terwijl diverse hotelgasten nog aan het ontbijt zaten. Om 09.45 uur zag ik de eerste wandelaars arriveren. Er was een aparte zaal voor ons gereserveerd, want er zouden 27 wandelaars komen exclusief de gids. In dezelfde zaal zouden we dan ook lunchen en bij mooi weer kan je daar heel mooi buiten zitten. Nadat iedereen er was en na het introductie verhaaltje stelde de gids Paul Esseboom zichzelf voor en gingen we rond 10.30 uur op stap.

Gaande de wandeling werd er van alles uitgelegd over de geschiedenis van Oostvoorne. Met name de boulevard, nu fietspad, die op zee uitkeek en waar diverse villa’s stonden van rijke Rotterdammers. Deze villa’s zijn in de oorlog allemaal gesloopt vanwege de komst van de Atlantikwall. De hele de kust werd hiervoor over een breedte van 10 km vrijgemaakt van bewoning en pottenkijkers. Door onder andere de komst van diverse dammen en de Maasvlakte 1 en 2 zijn het Brielse meer en het Oostvoornse meer ontstaan. Hierdoor is het zicht op zee bijna verdwenen. Wat vroeger strand was is nu natuurgebied, “de groene duinen” genoemd.

De wandeling bracht ons via landgoed Mildenburg, door de Oostvoornse duinen en langs vele bunkers waaronder de Biberbunker die opengesteld is voor publiek, weliswaar op afspraak.

Daarna liepen we nog langs de “Leugenbank” en over het voormalige vliegveld wat nu een grazige weide is met diverse bloeiende orchideeën. De grote grazers, die hier voor onderhoud zorgen, hebben we niet gezien maar wel verse sporen. We passeerden diverse natuurlijke waterpoelen waar al veel kikkervisjes in te zien waren. De waterpoelen laten zien dat ondanks de droogte het waterpeil in de duinen nog goed is en redelijk constant blijft.

Terug in het hotel werd er eerst afscheid genomen van de gids nadat hij bedankt was voor de uitleg en zijn tijd met een lekker flesje wijn. Bijna iedereen bleef daarna voor de heerlijke lunch die klaar stond en er werd gezellig nagepraat. De afsluitende koffie werd op het terras gedronken.

De volgende wandeling is op 1 juni door de Rhoonse Grienden.

Kees den Heijer

Fotoknop   

Terugblik wandeling Pikkelateurs 28 april 2022

Enthousiast door het mooie weer hebben we een nieuwe route in het Lage Bergse Bos én een stuk van de route van de vorige keer gelopen. We waren blij verrast dat we vooruitgang zagen, we konden meer wandelen omdat er minder afval lag! Al met al was het weer een gezellige en opgeruimde wandeling, met hartverwarmende reacties van medewandelaars en omwonenden.  

Nog even nagepraat tijdens een heerlijke lunch en met een voldaan gevoel naar huis gegaan. 

We willen ons enthousiasme delen met andere hobbyisten die ook het nuttige met het aangename willen combineren in een gezellige sfeer. Meld je aan! De volgende 3 wandelingen hebben we al gepland voor 2022. (14 juni, 13 oktober en 22 november) Voor meer informatie: Klik hier

Fotoknop    

Bowling Paastoernooi 11 april 2022

Maandag 11 april is er een bowlingtoernooi, in het bowlingcentrum IJsselmonde, geweest tussen de Voeks Rijnmond bowlingclub en de bowlingclub Vlaardingen.

Er werd gegooid op elf banen en elke baan was bezet door iemand van Voeks en iemand van Vlaardingen. De sfeer was goed en gezellig en er werd over drie games gestreden op het scherpst van de snede.

Nadat alle standen inclusief de handicap waren verwerkt was de uitslag als volgt:

  •   Voeks Rijnmond de teamwedstrijd gewonnen.
  •   Vicky van Belois, Voeks Rijnmond, 1e bij de dames.
  •   John Stentler, Voeks Rijnmond, 1e bij de heren.

Iedereen was het na afloop eens dat het toernooi voor herhaling vatbaar is.

Fotoknop   

Terugblik wandeling Schipluiden van woensdag 6 april 2022

De aanmeldingen voor deze tweede wandeling van het seizoen waren wederom verrassend hoog, 36, net als voor Brielle. Waarschijnlijk zijn er toch veel mooi weer wandelaars, net als ik, want naarmate de weersverwachting voor de zesde april slechter werd kwamen er ook steeds meer afmeldingen waardoor we uiteindelijk overbleven met 21.

Om 10.00 uur werd er verzameld in ‘t-Raadhuis, velen al voor tienen, alwaar genoten werd van de door Voeks betaalde koffie/thee. Sommigen bestelden ook nog een 2de kopje voor eigen rekening, dat dan weer wel, het was meteen gezellig babbelen en kennis maken.

Na het gebruikelijke toespraakje over locatie en omgeving en wat huishoudelijke mededelingen gingen we even na half elf op pad en…. we hadden geluk het was droog en zou droog blijven. Wel stond er een behoorlijk harde westelijke wind vooral op het open stuk langs de Vlaardingse vaart. Er werd stevig doorgestapt over het jaagpad net als vroeger toen hier de paarden de boten vol met producten voortsleepten naar de markten in de steden/dorpen zoals Delft, Rotterdam, Vlaardingen en Maassluis.

Na ongeveer ¾ uur bogen we af landinwaarts en werd het nog redelijk aangenaam, met de wind in de rug liepen we door de polders terug richting Schipluiden. De meesten van ons waren hier nog nooit geweest net als ik en waren onder de indruk van de omgeving en geschiedenis die met de aanwezigheid van de Romeinen, ongeveer in 500 na Christus, is begonnen.

Eenmaal aangekomen in de bebouwde kom hebben we even pauze gehouden bij een bankje  om op adem te komen en naar de spaarzame golfers te kijken op de golfbaan Delfland.

De wandeling heb ik uiteindelijk ongeveer 2 km ingekort zodat we rond het middaguur weer terug waren bij ‘t-Raadhuis voor de lunch. Tijdens de lunch werd er weer veel gesproken en lekker gegeten en sommigen, zoals ik, probeerden ook het eigen biermerk uit van brouwerij ’t Huis. Het was weer leuk kennis te maken met een aantal nieuwe wandelaars en natuurlijk met de ouwe getrouwe wandelaars een leuke mix en vol vertrouwen op naar de volgende wandeling in Oostvoorne (Wandelen)

Kees den Heijer

  

Pikkelateur 31 maart 2022

Terugblik Try-out

Soms gaat het nuttige gepaard met het aangename, zoals bij vrijwillig afval rapen. Het is gezellig, je maakt een mooie wandeling én je doet iets voor het milieu. 

31 Maart is er met een kleine groep, geleid door ervaren hobby pikkelateurs, een afval wandeling gelopen om een aantal zaken uit te testen.

Het zal je verbazen wat een rommel er overal achtergelaten wordt. En wat een voldoening het geeft dat iedereen hun steentje bij kan dragen tot weer een schonere omgeving.

Nog even nagepraat tijdens gezellige lunch en met een voldaan gevoel naar huis gegaan

Na deze test is er nu de 1e echte Afval wandeling gepland in Rotterdam op 28 april

(zie Voeks website Tafel Pikkelateur).

Fotoknop 

  

Terugblik Westlands Museum op 30 maart 2022

Op 30 maart ben ik mijn carrière als Coördinator Evenementen van Voeks Rijnmond gestart met het organiseren van een bezoek aan het Westlands Museum in Honselersdijk. Er was daar een expositie over de fascinerende Nieuwe Waterweg die al 150 jaar bestaat. Handgetekende plattegronden gaven een mooi overzicht van de Maas door de jaren heen.

Buiten in het zonnetje ontving ik de leden die zich hadden opgegeven. Na overleg met de rondleider begonnen we in de tuin van het museum waar de historie van het Westland goed te zien is door de muurtjes waartegen het fruit, vaak druiven, op het zonnige Zuiden van de muur werd geteeld. Fruit was seizoensgebonden, waardoor tuinders in de vijftiger jaren overgingen op groenten en bloemen. Toen er toevallig eens glas tegen de muur gezet werd, ontdekte men dat de planten eronder veel harder groeide, ze schoten uit de grond. Het glas werd daarom schietglas genoemd. Er werd meer glas tegen de muur gezet en zo ontstond de glastuinbouw waarbij de teelt van een gewas vervroegd kon worden. In een kas kunnen de gewassen ook beschermd worden tegen ongunstige omstandigheden zoals koude, droogte en ziekten. Als de gewassen klaar zijn voor de verkoop gaan ze naar de veiling. Vervoer ging vroeger meestal via het water, dit noemt men de trekvaart waar de platboten werden voortgetrokken door paarden. In het museum werd een demonstratie gegeven hoe de veilingklok werkt. Die werkte echter niet goed mee die dag, maar je kreeg wel een indruk hoe de kopers toentertijd hun waar voor de laagste prijs probeerde te krijgen. Het Westland ontwikkelde zich tot het grootste glastuinbouwgebied van de wereld.

Na de rondleiding waarbij de rondleider echt veel wist te vertellen, was er koffie en thee met appelgebak en werd er gezellig nagepraat. Bekijk via de fotoknop de foto’s van die historische dag.

Brenda Dries

Fotoknop  

Terugblik Soos 18  maart 2022

De eerste Soos van Voeks Rijnmond 2022 is inmiddels een feit. Alles werkte mee, de locatie was top. Het weer was perfect voor deze periode. Het was fijn om weer oude collega’s te zien en te kunnen bijkletsen op het terras van “de Arend” in Rhoon. Met 19 deelnemers kunnen we stellen dat er animo genoeg is om dit evenement snel weer te herhalen.

Wout Vrolijk en Danielle Bouter

Fotoknop  

Terugblik wandeling Brielle op 3 maart 2022

Wouw, wat een belangstelling. Klara werd overstelpt met aanmeldingen, zelfs zoveel dat we, helaas, mensen moesten afzeggen. Logistiek liepen we tegen het maximum aan van de gidsen en van het restaurant. Gelukkig had ik al op voorhand de beschikking over twee gidsen en met het restaurant afgestemd wat maximaal te behappen was voor de koffie en lunch, maximaal 40. Dit komt voor toekomstige wandelingen in de aankondiging te staan, leerpuntje. Het blijft gissen naar wat de oorzaak of oorzaken zijn van deze enorme belangstelling, einde corona periode, het mooie weer, makkelijker aanmelden, reclame…. 

Om 10.00 uur was het verzamelen bij Chez Andre in Brielle. Velen waren er al ruim voor die tijd, voor een lekker kopje koffie of thee. Het was stralend weer en veel bekende gezichten maar ook veel nieuwe, heel leuk om dit te zien. Het wandelen leeft dus en is populair. Het duurde tot bijna half elf voor de gidsen, Piet Cornet en Piet de Winter kwamen opdagen, hetgeen mij wel een beetje zenuwachtig maakte. Na het inleidend praatje van mezelf, stelden beide heren zich voor en begrepen we dat ze allebei een Shell verleden hadden en zich bij uitzondering belangeloos voor ons wilden inzetten.

Nadat de wandelaars in twee groepen van 20 personen waren ingedeeld, startten we om 10.30 uur. Iedere groep met eigen gids, die elk een ander richting uitging. Voor mij was het dus ook een relaxte wandeling en ik heb weer veel geleerd. Van echt wandelen komt het niet, omdat er zoveel te vertellen valt. Maar in mijn groep hebben we toch geprobeerd wat kilometers te maken. Afspraak was om rond 12.30 uur weer terug te zijn bij Chez Andre voor de lunch. En voor de deur is de groepsfoto gemaakt. Alvorens afscheid te nemen van de gidsen gingen ze even rond met de pet . Daar werd flink in gedoneerd waardoor ze de mogelijkheid krijgen promotie te maken en opvolgers op te leiden. Nog bedankt allemaal voor jullie gulle gaven.

Daarna was het terug naar de tafels voor een smakelijke lunch met drankje. Dat liep gesmeerd ondanks het feit dat het restaurant vol was en het erg druk was. Chapeau Chez Andre. Per tafel kon er afgerekend worden en dat ging prima. Al met al kijk ik terug op een geslaagde wandeling met een grote groep.

Tot de volgende wandeling op woensdag 6 April in Schipluiden.

Houd de website en de Nieuwsflits in de gaten voor de mededelingen omtrent aantal deelnemers. Daar heb ik nu nog geen zekerheid over in verband met de afgelopen vakantieperiode. 

Stay Safe

Kees den Heijer

Fotoknop  

Regionale Ledenvergadering en Lezing in “de Drie Lelies” te Puttershoek op 23 februari 2022.

De Regionale Ledenvergadering werd bijgewoond door 46 stemgerechtigde leden, negen partners en één lid van het DB in Den Haag (Job Kok).

Het bestuur was verheugd om weer fysiek te kunnen vergaderen en was blij met het aantal aanwezigen.

De agenda werd vlot afgewerkt, de notulen van de RLV van 2021 werden goedgekeurd en ter plekke getekend door de voorzitter en de secretaris. Door middel van presentaties werd de vergadering geïnformeerd over de activiteiten in het – door corona gedomineerde – jaar, waar slechts weinig kon doorgaan. Kort werden de plannen voor 2022 gepresenteerd.

Het gevoerde algemeen en financieel beleid werd door de vergadering met applaus goedgekeurd.

Henny zette Willy Vogelaar in het zonnetje voor 10 jaar felicitatiedienst en Huib van Dijk voor 10 jaar contactpersoon Welzijnswerk. Zij ontvingen respectievelijk een Gouden Roos en een Zilveren Pen en beiden een boeket.

Huib Quist werd door Hans verblijd met de mededeling dat hij door het Dagelijks Bestuur was benoemd tot Lid van Verdienste als erkenning voor zijn buitengewone inzet gedurende meer dan 20 jaar als contactpersoon. Zijn echtgenote kreeg een mooie boeket.

Op bestuurlijk niveau hebben we afscheid genomen van voorzitter Hans Burger en Coördinator Evenementen Gerda Burger-Volker, beiden na drie termijnen van drie jaar, het maximum. Hans zelfs nog langer omdat hij daarvoor ook nog zes jaar de ledenadministratie deed en Gerda contactpersoon was; samen 30 jaar vrijwilligerswerk! Onze nieuwe voorzitter is Roel ten Napel en de nieuwe Coördinator Evenementen is Brenda Dries. Nadat zij meerdere keren tijdens bestuursvergaderingen hebben meegedraaid, is het duidelijk dat we als nieuw bestuur een goed team vormen.

Coördinator Welzijnswerk Henny Doorneveld-Letterman, die eveneens haar derde termijn erop heeft zitten, heeft dispensatie van het DB gekregen om een jaar langer in het bestuur te blijven. Joost van Kessel had al eerder aangegeven door te gaan voor een derde termijn.

Gerda nam het woord en dankte het bestuur en de aanwezige leden voor het vertrouwen gedurende negen jaar en wenste Brenda veel succes toe. Voorts deed Henny een dankwoord en zei erg blij en verrast te zijn.

Tijdens een intermezzo door Job werden Hans, Gerda en Henny uitgenodigd om te gaan staan. Job vertelde dat het Dagelijks Bestuur op voordracht van het Regiobestuur alle drie heeft benoemd tot Lid van Verdienste van Voeks. Dat zij onder de indruk waren van deze eervolle benoeming hoeft geen betoog! Guus en Arno gaven bloemen, een flesje wijn en voor Hans en Gerda een kunstwerk van glas en Henny een kristallen vaas en een mooi boeket. Als dank voor wat ze voor alle Voeksleden hebben gedaan. Bij de uitreiking sprak Job een ieder persoonlijk toe en vertelde waaruit de bijzondere bijdragen bestonden. Arno deed een toelichting op de cadeaus en de keuze ervan. Guus sloot aan bij Job en bracht persoonlijke eigenschappen voor het voetlicht, die bijgedragen hebben tot een fijne sfeer, goede onderlinge relaties en contacten binnen het bestuur en binnen de vereniging. 

De vergadering werd vervolgd door Job met een korte uitleg over de toekomst van het pensioenstelsel. Job benadrukte wat al eerder door Hans was aangestipt: het belang van een sterke vereniging met veel leden.

Aangekomen aan het einde van de vergadering sprak Hans een dankwoord uit aan het bestuur en alle aanwezigen. Hij nodigde de nieuwe voorzitter Roel uit en overhandigde hem de voorzittershamer, waarna Hans om 12.35 uur zijn laatste vergadering afsloot met een ferme klap van de hamer.

Meer details volgen in de notulen.

Na een broodjeslunch was er om 13.30 uur een interessante lezing over cryptomunten door Herman de Jongste. Deze werd door 46 belangstellenden bijgewoond. Na afloop om 14.45 uur was er nog gelegenheid voor een drankje en om 15.30 uur was deze dag voorbij. Het bestuur kijkt met voldoening terug op deze zeer geslaagde en bijzondere Regionale Ledenvergadering.

Fotoknop   

Pilot 60   9 februari 2022

Pilot60

Op 9 februari 2022 vond de Workshop Pilot60 plaats in de Polderpoort te Vlaardingen. 

Ons doel: Toename actieve deelname van de Voeksleden aan activiteiten en evenementen. 

Met een aantal enthousiaste deelnemers kwamen er veel ideeën op tafel. Na een stemronde werden de drie ideeën met de meeste stemmen in groepjes besproken. Per idee is er een kartrekker gekozen, die het verder uit gaat werken.

De ideeën zijn:

1) De Pikkelateurs: Als pikkelateur aan de slag gaan in stadswijken en natuur. Karin Boer en Marijke van Steenbergen zijn in hun vrije tijd enthousiast pikkelateur. Hun missie is om samen met andere Voeks leden in Rijnmond een succesvolle bijdrage te leveren aan minder zwerfafval tijdens gezellige prikwandelingen. 

2) VoeksCook: Dit idee uitgerold door Helène Bernoster en Karin van Duin bestaat uit twee onderdelen. Een Kookworkshop waarbij je nieuwe technieken kan leren, zoals pasta draaien, vis fileren e.d., maar ook je kooktechniek kan verbeteren. Het andere voorstel is om een Kookteam op te richten die wil koken voor andere leden waarbij maaltijden kunnen worden afgehaald of thuisbezorgd.

3) Promoten van Voeks op de werkvloer, eerst in Rijnmond, daarna wordt bekeken of dit uitgerold kan worden in andere Regio’s. Kartrekkers Inge Brandsma en Ron Hilkhuysen.

De initiatieven worden in eerste instantie gedefinieerd als Tafel. Voortgang zal o.a. regelmatig gerapporteerd worden op website van de Voeks Regio Rijnmond en in de Nieuwsflits.

Wil je je aansluiten bij deze initiatieven, stuur een e-mail naar Klara van Noord: 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Fotoknop   

Terugblik Soos 19 november 

 Na een lange periode van stilte zijn we op vrijdag 19 November weer gestart met de Soos van Voeks Rijnmond. 

Ondanks het bescheiden aantal aanmeldingen voor deze Soos, de eerste sinds het uitbreken van de Corona-pandemie, was het gezellig weer bij elkaar te komen. Locatie: Eterij-Tapperij De Platte Reedijk te Heinenoord.  

Er werden (oude) herinneringen opgehaald en over actuele zaken werd eveneens van gedachten gewisseld. Een van de deelnemers trakteerde op een bittergarnituur. 
Het was zeker een geslaagde middag.
Voor belangstellenden organiseren we op de 3e vrijdag van de maand een Soos.
Omdat december voor velen een drukkmaand wordt, is de eerstkomende Soos op 21 januari van 14:00 tot 16:00 uur. De locatie moeten we nog bepalen maar zal in de buurt zijn van Rhoon. Uiteraard als alles rondom Covid-19 het toelaat. 
Dus ben je Voeks-lid en lijkt het je leuk om weer ff met oud collega’s bij te kletsen meld je dan aan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Hopelijk tot ziens op 21 januari.

Wout Vrolijk en Danielle Bouter

Fotoknop   

Wandeling Middelharnis / Sommelsdijk op 4 november 

Op donderdag 4 november is er door 21 mensen gewandeld door Middelharnis (Menheerse in het dialect) en Sommelsdijk, gelegen op Goeree-Overflakkee, het zuidelijkste gedeelte van de provincie Zuid-Holland.

Om 10.00 uur was het verzamelen bij ’t Majoortje aan de Kaai, speciaal voor ons een uurtje eerder open gegaan. Ook dit keer weer nieuwe gezichten, altijd leuk.

Rond 10.30 uur op pad met een zonnetje. Jaap Auperle, geboren en getogen in Middelharnis en een wandelend geschiedenisboek, wist ons heel wat te vertellen over de (visserij) historie en hoe er in het verleden gebruik gemaakt werd van het water en de kades. Via Spuistraat, Soldatenplein en de Oostdijk ging het naar de historische Voorstraat. De panden waar in vroeger tijden de rederijen Slis en Kolff gevestigd waren zijn er nog steeds. Op het torentje van het oude raadhuis (1639) staat een koperen gaffelscheepje. Dit symboliseert dat Middelharnis van oorsprong een vissersplaats is.

Verder naar de Kerkring, de Joodse begraafplaats aan de Hoflaan naar tweelingdorp Sommelsdijk met een mooie kerk aan de Voorstraat. Helaas waren de weergoden ons inmiddels iets minder goed gezind, de verwachte buien kwamen nu echt naar beneden. Via de Sommelsdijkse haven en Oostdijk  verder naar het Zandpad. Een plaquette ter hoogte van nummer 40 op de gevel van de voormalige synagoge herinnert aan de joodse gemeenschap die tot de oorlogsjaren in Middelharnis heeft geleefd. Van de 69 joodse mensen heeft er slechts 1 de oorlog overleefd. Op het Zandpad liggen diverse Stolpersteinen.

Het weer nodigde niet echt uit om door te lopen naar het Havenkanaal.

Daarom werd de lunch iets vervroegd, zodat eventuele liefhebbers om 14 uur aan konden sluiten voor een rondleiding op de Menheerse werf of anders op eigen gelegenheid het laatste gedeelte konden wandelen.

Fred van den Brink had een rondleiding geregeld met Coerd de Heer van de historische scheepstimmerwerf van Middelharnis. Mooi om te zien dat de maritieme en visserijhistorie weer tot leven komt.
Voor liefhebbers van een bijzondere overnachting, er is hier een Bed & Bootje.

Het was een leuke wandeling, jammer genoeg weer de laatste van dit jaar. De eerste volgende wandeling is op 3 maart 2022, in Brielle.

Meer foto’s zijn te zien via de website van Voeks afdeling Rijnmond.

Inge Brandsma

Fotoknop   

Dinerclub bij “de NieuweChinese Muur” op 29 oktober.

Na de laatste bijeenkomst in Courzand in februari 2020 was het ten gevolge van de corona pandemie niet mogelijk om bij elkaar te komen. Gelukkig konden we met voorwaarden zoals

verplichte QR-code, bewijs van vaccinatie of herstel van Covid-19 weer een bijeenkomst van de dinerclub organiseren. 

Om 19.00 uur verzamelden 19 deelnemers zich in restaurant “de Nieuwe Chinese Muur” in

Hillegersberg. Hier werden we getrakteerd op een 4-gangen verrassingsmenu, dat heerlijk smaakte. De stemming was prima en de deelnemers waren blij dat “het weer mocht”.

Om 22.00 uur ging iedereen weer huiswaarts met de wens dat we gauw weer een nieuwe bijeenkomst hebben. Uiteraard geeft het bestuur graag gehoor aan deze wens en gaat Gerda, die het prima had georganiseerd, aan de slag om weer een mooie locatie uit te zoeken.

We houden u op de hoogte in Voeksnieuws , Nieuwsflits en website.

Hans Burger

Fotoknop   

VrijwilligersdagVoeks Rijnmond op 27 oktober.

Deze jaarlijkse bijeenkomst, georganiseerd om alle vrijwilligers te bedanken voor hun

inzet, werd dit jaar voor het eerst gehouden in “de 3 Lelies” in Puttershoek.

De zo vertrouwde omgeving van Alcazaris verleden tijd; helaas wordt deze afgebroken en komen er huizen voor in de plaats.

Tussen 10.00 uur en 10.30 uur arriveerden 62 leden met (of zonder) partner. Zij werden ontvangen met koffie en een gebakje. Jammer genoeg moesten 10 (huisgenoot)leden op het laatste moment afzeggen. Om10.30 uur kon Henny iedereen verwelkomen.

Zij maakte van de gelegenheid gebruik om 4 contactpersonen in het zonnetje te zetten.

Allereerst Ineke Groen, die inmiddels ruim 10 jaar Welzijnswerk doet en daarvoor de Gouden Roos en een mooi boeket bloemen ontving. Ook Huib Quist die al meer dan 20 jaar(!) contactpersoonis kreeg aandacht en een bos bloemen.

Afscheid werd genomen van Cock en Eeke Voogt. Zij zijn helaas gestopt na vele jaren Welzijnswerk en werden gehuldigd met een cadeau en bloemen.

Daarna was het tijd om te genieten van een drankje, bij te praten en kennis te maken met nieuwe contactpersonen.

Om 12.15 uur werd een rijkelijk voorzien buffet geopend en uit de vele reacties kon worden opgemaakt dat het prima verzorgd was en heerlijk smaakte.

Na de lunch werd een lezing gehouden door de heer Klaas Driebergen over Marten Toonders Olivier B. Bommel, de heer van stand. Heel interessant en ook leerzaam. Vooral het taalgebruik in de strips was in de loop der tijd meer voor volwassenen en sommige woorden of uitdrukkingen zijn zelfs opgenomen in van Dale.

Ook heel aardig was dat Klaas een link legde tussen de strips en de olie (hij had zich goed voorbereid!). Al heel vroeg in de 60’er jaren van de vorige eeuw was Toonder via zijn strips al bezorgd over het milieu en de vervuiling.

Om 15.30 uur was de dag voorbij en uit alle positieve geluiden kon worden opgemaakt dat “de 3 Lelies” een prima locatie is die aan de verwachtingen heeft voldaan. Vriendelijke bediening door de dames, heerlijk eten, kortom zeer geslaagd. Dank aan Gerda die deze locatie regelde en Henny voor de organisatie van de contactpersonen, cadeaus en bloemen. 

Hans Burger

 Fotoknop                                                                                                                 

Terugblik op de wandeling van woensdag 6 oktober 2021 in Schiedam

Om 10.00 uur op deze regenachtige dag was het verzamelen op het Stationsplein bij Café ‘t-Centrum waar de beheerder Mehmet speciaal voor ons de deur iets eerder dan gebruikelijk had geopend. Door een seinstoring bij NS was ik zelf 10 minuten te laat en bij aankomst zat iedereen al lekker te babbelen onder het genot van het gratis kopje koffie of thee. Brenda, mijn rechterhand bij de wandelingen, had iedereen al opgevangen.

De opkomst was vrij groot, namelijk 20 personen waarvan er enkelen voor het eerst mee gingen.

Na mijn gebruikelijke inleiding gingen we op pad. Het was droog dus dat viel niet tegen. Op naar de Schie en dan langs de Schie naar de binnenstad via de ruïne van “Huis te Riviere” ook wel genoemd Huis Mathenesse of slot Mathenesse. De eigenaresse was Aleid van Holland (vrouwe Aleida), die het heeft laten bouwen in 1262. De locatie was echter ongelukkig want de veengrond was al niet stevig en bovendien bleek er een ondergronds stroompje te lopen. De belangrijkste functie was tol heffen voor de schepen die op de Maas voeren met goederen voor de branderijen.

Gelukkig liepen er enkele inwoners van Schiedam mee, die mij konden aanvullen of corrigeren waar het niet klopte. Verder ging het door naar de oude binnenstad en bij het I-punt, waar de oude waag weer in ere is hersteld en opgehangen, werden we naar binnen gehaald door de vriendelijke medewerkster. Zij was bereid om de kerkdeur te openen zodat we een blik in de grote kerk konden werpen. Daar was de organist aan het oefenen met een leerling, heel indrukwekkend. Bij vertrek regende het wat maar we lieten ons niet kisten en op naar de lange haven waar het vroeger allemaal gebeurde. Het centrum van de jenever stokerijen en alles wat daarmee te maken had zoals de opslag van graan en andere ingrediënten maar ook bijvoorbeeld de glasblazerijen. Daar werden flessen vervaardigd om de jenever in te verpakken en over de hele wereld te verspreiden. De stokerijen (392 in totaal) zijn allemaal weg maar sommige gebouwen zijn nog gebleven. Ze zijn te herkennen aan de grote deur met twee ramen aan de rechterkant en één raam aan de linkerkant, beide voorzien van tralies. In twee van de oude stokerijen zit nu een chocolaterie en in een andere is het jenevermuseum gevestigd waar nog echt gestookt wordt. Van de windmolens, waar het graan gemalen werd zijn er nu nog zeven over en deze molens zijn met ruim dertig meter (flatgebouw van 11 verdiepingen) de hoogste ter wereld in hun soort.

Het was een leuke dag met weinig wandelen, maar veel te zien en teveel in de korte tijd die we hadden want om 13.00 uur stond de tafel klaar voor de lunch in het “Oude Stadhuis”. Iedereen had de Coronacheck bij zich en bijna de hele groep, totaal 16, ging gezellig mee lunchen.

De volgende wandeling is donderdag 4 november in Middelharnis op Goeree, dat ook bij Rijnmond hoort. Je kunt daar gratis parkeren op het Spuiplein of aan de Herman Heijermansingel.

Daarna gaat de winterstop in

Kees den Heijer

  Fotoknop 

Wandeling Quackjeswater, 2 september 2021

Op donderdag 2 september is door 18 mensen gewandeld in het Voornse Duin bij het Quackjeswater. Het was verzamelen om 10.00 uur bij restaurant Boelies waar we op het terras genoten van een kopje koffie of thee en voor sommigen met iets erbij. Het restaurant had speciaal voor ons de deuren wat eerder geopend. We mochten weer acht nieuwe wandelaars begroeten en dat is fijn. Soms ontmoet je collega’s die je al heel lang niet gezien hebt en dan is het heel leuk bij te praten of opnieuw kennis te maken. 

Het was heerlijk rustig weer en de zon deed al verwoede pogingen het wolkendek open te breken, wat niet lang daarna lukte

Rond 10.30 uur gingen we op pad naar het Noordzeestrand via het voetgangersviaduct onder de Haringvlietweg. We liepen driftig keuvelend circa1 km over strand en bogen toen af naar de duinen op weg naar het Quackjeswater. Daar zijn we helemaal omheen gelopen en hebben op de diverse uitkijkpunten het vogelleven op het meer bewonderd. Daarna gingen we via dezelfde weg terug naar restaurant Boelies waar de gereserveerde tafels voor de lunch klaar stonden en we om ongeveer 13.15 arriveerden. Op twee na bleef iedereen lunchen en werd er nog gezellig nagepraat.

Het Quackjeswater is een duinmeer ontstaan in de 18de eeuw. Van een kale zandvlakte is het uitgegroeid tot een prachtig bosgebied met een grote populatie vogels. Hier komen onder andere lepelaars broeden en hun jongen groot brengen voordat ze weer terug vliegen naar Afrika. Verder zijn er populaties zilverreigers en aalscholvers en vele soorten eenden. In het najaar wordt het Quackjeswater veel bezocht door trekvogels zoals de spreeuw, koperwiek en kramsvogel. Zij komen op de bessen af die er dan in overvloed zijn. 

Het Quackjeswater dankt zijn naam aan de Kwak, een zeer zeldzame nachtreiger die op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels als ernstig bedreigd staat.Vroeger werd de naam geschreven met een Q.

Het was weer een zeer geslaagde wandeling en de volgende is een stadwandeling in Schiedam op woensdag 6 oktober.

Kees den Heijer, wandelcoördinator Voeks Rijnmond

  

   Fotoknop

 

Wandeling Ridderkerk, woensdag  2 juni 2021

Ja ja inderdaad, we mochten weer

Dankzij de versoepelingen na de complete lockdownwas dit de eerste wandeling van Voeks Rijnmond van dit jaar. De vorige was begin september 2020 in Hoek van Holland.

De verzamelplaats was Paviljoen Struis aan de rivier de Noord bij de aanlegsteiger van de waterbus en verzameltijd was zoals gebruikelijk 10.00 uur. Bij mijn aankomst om 9.58 uur stond bijna de hele groep al ongeduldig te wachten en te genieten van het mooie uitzicht op het drie rivieren punt Noord-Lek-Nieuwe Maas. Het was schitterend weer, volzonnig en temperaturen rond de 25 C. Het terras ging vrijwel gelijk open en daar waren we welkom in de schaduw om te genieten van de gratis koffie of thee en het was natuurlijk lekker bijkletsen. Na het welkomstpraatje ging de groep van 16 personen om kwart voor elf aan de wandel, iets later dan gepland. Deze keer waren er weer twee nieuwe gezichten en dat is altijd leuk.

Via het industrieterrein liepen we naar het Gorzenpark dat ontstaan is op een voormalige vuilstort. Het kanaal door de Gorzen naar de oude haven van Ridderkerk is hier gedempt met afval tot een hoogte van wel 22 meter en dat was best wel een uitdaging want daar moesten we tegenop. Boven aangekomen hadden we een prachtig uitzicht over de Crezéepolder, de Ridderkerkse griendende Noord en de molens van Kinderdijk waren eveneens te zien. Vanaf de uitkijktoren op dit punt is een groepsfoto genomen

De gorzen vormeneen buitendijks gebied dat bijna nooit meer overstroomd bij vloed in de brakwaterzonevan de delta, waar zout- en zoetwater minnende planten en bomen groeien. Vroeger was bijna de hele rivier de Noord voorzien van gorzen aan beide zijden.

Na genoten te hebben van het uitzicht zijn we weer afgedaald van onze uitkijkpost naar de ingang van de Crezéepolder. Dit is het jongste getijdegebied en in beheer van ZHL. Via de Ridderkerkse grienden zijn we teruggewandeld naar het restaurant. In deze griendenbevinden zichtwee beverburchtendie door nazaten van de eerste bevers uit de Biesboschbewoond worden. Helaas konden we ze door de overweldigende begroeiing niet waarnemen. 

Verder liepen we op de terugweg nog langs een kantoor gebouwd in de vorm van een zeegaand schipOp afstand denk je dat er een groot passagiersschip ligt, maar niets is minder waar.

Omstreeks 12.40 uur waren we terug bij het paviljoen voor de lunch waar de gereserveerde tafels, twee personen per tafel, gereed stonden. We konden ons laven aan een heerlijk koel drankje en genieten van een prima lunch. Natuurlijk stonden de kaken niet stil, er werd flink genetwerkt en ook voor bestuurstaken werden visjes uitgegooid.

De volgende wandeling is op 2 september. Houd de website, Voeksnieuws en Nieuwsflits in de gaten. En voor nu een hele fijne zomer!

De foto’s tijdens de wandeling zijn genomen door Ton Veringmeier. Ze kunnen via de Voeks Rijnmond website bekeken worden. 

Kees den Heijer, wandelcoördinatorVoeks Rijnmond.