Back to Top

VOEKS AGENDA

Excursie naar de waterloopkundige modellen in het Waterloopbos
Woensdag, 10. Mei 2023, 12:00

Holland’s Glorie verborgen in de natuur.


Het Waterloopbos is ontstaan uit een testlocatie van het Waterloopkundig Laboratorium. Voor grote waterwerken werden indertijd fysieke modellen gebouwd om de effecten van ontwerpen op de waterstromen te onderzoeken. Nadat voor soortgelijk onderzoek computermodellen beschikbaar kwamen is de testlocatie gesloten en had de natuur vrij spel, waardoor een bos ontstond. In 2002 werd het terrein eigendom van Natuurmonumenten. Het werd toegankelijk gemaakt en er werd een aanvang genomen met het restaureren van oude proefopstellingen.

De oude schaalmodellen van de grote waterwerken zijn nog goed zichtbaar. In het bos is goed te zien hoe snel de natuur werkt. Veel modellen zijn overwoekerd door mossen, planten en bomen. Langs het water bij de modellen groeien bijzondere planten zoals tongvaren en jaagt de ijsvogel op visjes.
In het bos bevinden zich in totaal 35 waterwerken, waaronder modellen voor de afsluiting van zeegaten voor de Deltawerken.

Een gids leidt ons langs de modellen tijdens een wandeling, die ca 2 uur duurt

Aanvang:   12:00h. Lunch op eigen kosten in paviljoen Het Proeflab.
                 14:00h. Rondleiding met gids langs de waterwerken

Adres: Voorsterweg 34, 8316 PT Marknesse (FL)

Kosten: €10 pp voor Voeksleden en partners. €12 voor introducés.

Aanmelden geschiedt door betaling van bovengenoemde bedragen op rekeningnummer NL08INGB0003625930 tnv Voeks Regio Apeldoorn ovv Excursie Waterloopbos vóór 26-04-23.

Voor de eerste 15 aanmeldingen is sowieso plaats. Voor de daarop volgende aanmeldingen geldt een reserve lijst tot voldoende aanmeldingen zijn binnengekomen voor een tweede gids. Bij niet kunnen deelnemen krijgt u bericht en uiteraard uw geld terug.

** onder voorbehoud bevestiging datum