opgericht 16 april 1951

button 250x40 lid wordenbutton 250x40 Contact

 

De laatste dagtocht van dit jaar ging in de richting van het land van Maas en Waal.

busHellingman

Na een voorspoedige reis, zonder files werd eerst Kerkdriel aangedaan. Daar lag de boot al klaar voor een trip over de Maas.

Boottocht

 

Terwijl werd genoten van de koffie en het gebak ging het richting het recreatiegebied de Lithse Ham. Zo nu en dan onderbroken door de schipper die op allerlei wetenswaardigheden wees die vanaf de boot waren te zien, werd er heel wat afgekletst. Nadat ook de lunch aan boord was genoten, werd na 2 uur varen weer afgemeerd in Kerkdriel.

tingieterij

Na een half uur rijden kwam de bus in Alphen aan de Maas aan waar de tingieterij ‘het oude ambacht’ zich bevindt. Na een uitleg over de vindplaatsen van tinerts, de toepassingen in het verleden én het heden en de verschillende manieren waarop tin kan worden bewerkt, werd een bezoek gebracht aan de werkplaats.

 

VN012020HA tingieten1                                   VN012020HA tingieten2

In de werkplaats werd gedemonstreerd hoe met behulp van mallen in massa productie bijv. lepeltjes worden gemaakt. Maar de meeste aandacht ging toch uit naar het maken van een vaasje. Van een platte schijf werd op een draaibank met de hand een vaasje gevormd. Vooraf was al met lootjes een winnares getrokken die het vaasje als aandenken mee naar huis mocht nemen. Tenslotte werd nog een bezoek gebracht aan de showroom waar menig tinnen voorwerp van eigenaar verwisselde. Vervolgens ging de bus richting Scherpenzeel waar met een diner de dag werd afgesloten. Rond 9 uur was de bus weer in Schagen waar de laatste deelnemers konden uitstappen. Gezien de reacties heeft iedereen weer van deze dagtocht genoten.