Beste mede-Voeks leden,
 
Zoals jullie waarschijnlijk al hebben gelezen in Voeksnieuws Nr 6 willen we ook dit jaar onze leden een mogelijkheid bieden om een lezing bij te wonen. Het onderwerp van de lezing is dit keer gekozen in de directe omgeving van onze regio Haarlem / Alkmaar, te weten het zogenaamde Oer-IJ gebied, gelegen in de driehoek tussen Zaanstad-Velsen-Alkmaar. Het landschap in dit gebied is bijzonder te noemen, omdat het ontstaan is langs de vroegere loop van de rivier Het IJ, die als meest noordelijke zijtak van de Rijn tot aan het begin van onze jaartelling bij Castricum aan Zee in de Noordzee uitmondde. Juist omdat dit gebied in de recente tijd door de verstedelijking onder druk is komen te staan, is het van belang de diverse karakteristieke aspecten van dit speciale gebied te kunnen en blijven herkennen. Zulke aspecten zijn uiteraard gevormd door geologische processen, en hebben een herkenbare invloed uitgeoefend op de geografie, de archeologie, en tot slot ook op de meer recente culturele (en ook militaire) historie van onze regio. Al deze onderwerpen zullen aan bod komen tijdens deze lezing.
Wij willen ook de geïnteresseerde leden de mogelijkheid bieden om als opvolging op deze lezing op zaterdagmiddag 14 september deel te kunnen nemen aan een veldexcursie onder begeleiding van een gids van de Stichting Het Oer-IJ in het gebied. Dit is dan ook meteen de reden waarom de lezing vroeger is gepland in vergelijking tot eerdere jaren, om de kans op aangenaam weer tijdens deze wandeltocht te vergroten.
 
Het programma ziet er als volgt uit:
 
Datum:                      Woensdag 11 September 2024
Locatie:                      Auditorium Huis van Hilde
Inloop leden:              12:00 - 12:30
Lunch met borrel:      12:30 - 14:00
Lezing 'Het Oer-IJ'    14:00 - 15:30
 
Kosten voor deelname: € 35 pp (omvat koffie/thee bij binnenkomst, lunch met borrel, lezing)
 
Datum:                    Zaterdag 14 September 2024
Start :                      14:00, duur geschat op 1,5 - 2 uur (afhankelijk van vragen)
Locatie:                   Startplaats bij de Parkeerplaats Marquette, wordt getoond na de lezing
Geschatte afstand:  ongeveer 2,5 km (zie bijlage)
 
Kosten voor deelname: € 5 pp
 
In de geschatte kosten per deelnemer is de Voeks subsidie al verwerkt. 
 
Betaling dient plaats te vinden op rekening van de penningmeester (NL 63 ABNA 056 15 01 386 t.n.v. Voeks Haarlem-Alkmaar te Heemstede).
 
Aanmelding voor deelname aan zowel de lezing (11.09) en / of de excursie (14.09) graag vóór woensdag 28 augustus 2024 via de mail doorgeven aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat we de te verwachte deelname op tijd kunnen doorgeven aan de Stichting Het Oer-IJ alsmede het Huis van Hilde voor de catering.
 
In deze aanmeldingsmail graag de volgende informatie vermelden:
1. Naam deelnemer(s)
2. Voeks Regio
3. Datum overboeking bijdrage € 35 pp dan wel € 40 pp
4. Eventuele dieet beperkingen
 
Graag ontvangen wij jullie aanmeldingen zo spoedig mogelijk.
 
Met vriendelijke groeten,
Ron den Ouden
Nout den Boer
 
Bijlage:
 
 
marquette overzicht