Willemstad

Op donderdag 4 juli hadden 27 Voeksers zich verzameld op de parkeer plaats bij de Vuurtoren in Willemstad voor een stadswandeling door dit mooie oude stadje.

De oorspronkelijke naam van Willemstad is Ruigenhil. Vanaf 1584 werd de naam Willemstad gehanteerd, ter ere van de in dat jaar vermoorde Willem van Oranje.

We werden begeleid door Hugo, een bijzonder enthousiaste stads gids die ons twee uur lang rondleidde langs alle monumenten die Willemstad rijk is.

Wstad bomenlaantje

Voor we het centrum in gingen stonden we stil bij het monument op de Belgische erebegraafplaats.  Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan de ongeveer 200 Belgische krijgsgevangenen die op 30 mei 1940 zijn omgekomen ten gevolge van de ramp met de Rhenus 127. Het schip liep in het Hollands Diep bij Willemstad op een mijn.

Wstad Oorlogsmonument

 

Hierna trokken we het oude centrum in waar Hugo ons vertelde hoe Willemstad aan zijn naam gekomen is en de plattegrond de bijzondere zevenpuntige vorm gekregen heeft. Prins Maurits, de zoon van Willem van Oranje, liet de vesting uitbreiden tot zijn huidige vorm van een zevenpuntige ster.

Willemstad_wandeling.jpeg

De bastions op de punten van de ster werden ieder genoemd naar een van de zeven provinciën die zich hadden verenigd in de strijd tegen Spanje. In eerste instantie telde de vesting vijf bastions en twee kleine forten.

We begonnen onze wandeling bij het Arsenaal aan de haven waar de wapens en munitie opgeslagen werden.Vandaar gingen we naar het oude Raadhuis, een gebouw in uit 1587. Oorspronkelijk wilde Prins Maurits dat er een kerk én een raadhuis zou worden gebouwd in het nog jonge dorp, maar vanwege de oorlogssituatie was daarvoor geen geld. Daarom werd een soort multifunctioneel raadhuis ontworpen waarin men ook kerkdiensten kon houden en dat voorzien was van een toren met luidklok

Wstad ArsenaalWstad stadhuis

Op het dak werd in 1588 een windvaan geplaatst in de vorm van een meerman met zwaard.

De grote klok, die nog steeds in de raadhuistoren hangt, stamt vermoedelijk uit het einde van de 12e eeuw en is daarmee wellicht de oudste nog bestaande luidklok in Noord-Brabant. 

Wstad TorenhaanWstad kerk

Hieronder nog diverse foto's van deze geslaagde dag:

Wstad kerk binnen

Wstad Mauritshuis binnen 1

 

Wstad lunch 1

 

Wstad lunch 2