Donderdag 15 augustus 2024 verliep rustig en zomers in het heuvelachtige en glooiende zuidelijkste deel van Nederland. Prima dag voor een Voeks-uitstapje ’s middags bij een unieke bierbrouwerij in buurtschap Thull bij Schinnen.
De brouwerij is meer dan 150 jaar oud (opgericht 1870), volledig zelfstandig familiebedrijf van de inmiddels vierde generatie familie Meens, een eigen waterbron en nog nooit overgestapt naar andere hop en gist. Oftewel al ruim anderhalve eeuw dezelfde pils, de laatste tien jaren veelvuldig in de prijzen. Alleen in 1953 een naamsverandering: van Meens bier naar Alfa bier.
Twaalf Voeks-leden en partners plus ondergetekende als gastheer/coördinator stonden om twaalf uur bij de ingang van restaurant Bie de Bron, tegenover de brouwerij. Het uitje begon met een Tosti Tante Wies (waarover straks meer) als groots aangeklede lunch.Om één uur kwam gids Michael het gezelschap ophalen voor de oversteek van 100 meter naar het doel van deze excursie.
De eerste helft van de rondleiding ging naar uitleg bij het achtkantige glazen huisje met de waterbron door een met onvervalst Belgisch accent sprekende Michael. Aansluitend in de ontvangstruimte van de brouwerij de geschiedenis van het bedrijf door de familiehoofden van vier generaties Meens, via “levensechte” pratende wandportretten.
Er werden wetenswaardigheden verteld die typisch horen bij familiebedrijven. Zo was de eerdergenoemde Tante Wies 65 jaar lang de persoon die het eerste bier van de dag proefde – en als het haar niet beviel dan werd de productie stopgezet (ze overleed in 2009 op 96-jarige leeftijd … zo slecht is bier dus niet …). Andere anekdote was de reactie op de vraag of er ook Alfa 0,0 bestaat: men wordt dan naar de waterbron verwezen. De kans dat er ooit Alfa 0,0 zal komen, is nihil; de familie Meens is eensgezind bij de stelling “Wij zijn een bierbrouwerij, geen limonade-fabriek”. Overname-aanzoeken van andere brouwerijen zijn tot nu toe afgewezen – “Liever een kleine baas dan een grote knecht”.
Waar de familie verder stug aan vasthoudt, is de toepassing van slechts vier ingrediënten voor het maken van bier: water, gerst, hop en gist. Het water komt alleen uit de eigen bron en is zo zuiver dat het zó de brouwerij in kan voor de productie van bier. Het is afkomstig uit het Eifelgebergte in Duitsland en heeft er 6000 jaar over gedaan om diep onder de grond via grind- en kalksteenlagen bij de waterbron te Thull/Schinnen te komen. De hop komt sinds jaar en dag uit Tettnang (in Zuid-Duitsland bij de Bodensee). Idem met de gist, komt uit de gistkluis (een soort laboratorium) van Keulen.
Na de ontvangstruimte volgde een vertrek waarin Michael vol trots en overtuiging liet zien waarom Alfa bier zich “Beste pils ter wereld” mag noemen. Daarna nog een Pub Quiz waarbij de kennis van het bierbrouwproces onder de aanwezigen werd getest. Toen eindelijk naar de installaties voor de tweede helft van de rondleiding.
De brouwerij is middelgroot, praktisch alles is van RVS (roestvrijstaal) en blinkt de bezoeker tegemoet – “Reinheid is de ziel van de brouwerij”. Het productieproces, te weten het mouten en schroten van gerst, het maischen (oplossen/mengen/afkoken), het klaren (filteren), het brouwen (koken), koelen, vergisten, lageren (nagisten) en filtreren (met kiezelgoer), het kwam allemaal aan bod. Jammer genoeg is het afvullen en etiketteren van de flessen niet meer te zien vanwege recent aangescherpte regels m.b.t. hygiëne. De brouwerij overweegt een groot kijkvenster voor toekomstig bezoek.
De rondleiding werd afgesloten met een proeverij in restaurant Bie de Bron, waarbij de diverse Alfa bieren plus allerlei hartige hapjes werden aangeboden.
Na al het proeven en shoppen in het winkeltje volgde ter afsluiting nog een drankje met echte Limburgse pruimenvlaai. Net als bij de lunch opnieuw buiten onder grote schaduwdoeken op het zonovergoten terras van het restaurant.
Even na half vier einde van een bepaald niet alledaags uitstapje.
J
Jo Janssen, activiteiten-coördinator Voeks Het Zuiden subregio Oost-Brabant & Limburg