Piet Hein Deiters

HOE KIJK JE TERUG OP HET AFGELOPEN JAAR?

We hebben een heel druk jaar gehad waar we als VHC met trots op terugkijken. We hebben intensief samengewerkt met het Shell Pensioenbureau, met de sociale partners Shell Nederland (SN) en de Centrale Ondernemingsraad (COR), en met externe deskundigen. Hoogtepunten waren voor mij de acht roadshows in het land en een webinar waardoor we ongeveer 2.000 gepensioneerden en slapers konden bijpraten over de gevolgen van de Wet Toekomst Pensioenen en dan specifiek over de twee varianten: Hard Sluiten en Invaren. Tijdens deze sessies hebben we SN een platform geboden om hun verhaal met de financiële consequenties van de twee varianten te vertellen.

Er zijn veel vragen gesteld die we ter plekke of naderhand per mail allemaal hebben beantwoord. De VHC heeft echt een mooi staaltje teamwork laten zien, mede geholpen door input van de Voeks Klankbord Groep (VKG) bij het samenstellen van de presentaties!

WAT WAS DE CONCLUSIE VAN DEZE ROADSHOWS EN WEBINAR?

Aan het eind van deze sessies hebben we de mensen gevraagd hoe ze tegen de twee varianten Hard Sluiten en Invaren aankijken. Het is een complexe materie. 16% wist het nog niet, terwijl 51% voor Hard Sluiten koos en 33% voor Invaren. Met Hard Sluiten wordt bedoeld dat er niet wordt ingevaren, dat de opgebouwde rechten van alle leden worden gehandhaafd en dat het pensioenfonds wordt gesloten voor de huidige werknemers. Velen hebben hier een voorkeur voor omdat het pensioenfonds in een goede financiële positie verkeert met een buffer van ongeveer €7 miljard en steeds heeft geïndexeerd. Bij Invaren krijg je weliswaar een hoger initieel pensioen maar de maandelijkse uitkeringen worden daarna afhankelijk van de resultaten op de beurs. Maar de buffer om beursschokken op te vangen verdwijnt vrijwel helemaal, want die wordt o.a. aangewend voor een hoger initieel pensioen, terwijl de Shell-bijstortingsgarantie om pensioendaling te voorkomen is vervallen.

WAT HEBBEN JULLIE GEDAAN MET DEZE CONCLUSIE?

We hebben in overleg met de VKG een Position Paper geschreven waarin we de belangrijkste punten hebben vermeld die uit de feedback van de roadshows en webinar gekomen zijn en dat een meerderheid voor Hard Sluiten is. Daarnaast hebben we veel aandacht geschonken aan de voor- en nadelen van de twee varianten. Op basis daarvan is de VHC ook van mening dat Hard Sluiten de voorkeur verdient. Het Position Paper hebben we eind oktober naar de sociale partners gestuurd zodat zij met de standpunten en zorgen van gepensioneerden en slapers sterk rekening kunnen houden.

HOE GAAT HET PROCES NU VERDER?

Op dit moment zitten wij nog in de wachtkamer. We gaan ons Hoorrecht uitoefenen zodra we het Transitieplan van de sociale partners ontvangen, ik denk in februari. We hebben gehoord dat afgelopen december sociale partners een principeakkoord hebben bereikt.

HEB JE ER VERTROUWEN IN DAT IN DIT PRINCIPEAKKOORD DE BELANGEN VAN GEPENSIONEERDEN EN SLAPERS VOLDOENDE GEWAARBORGD ZIJN?

Ik heb daar in alle eerlijkheid wel grote zorgen over. Mijn indruk is dat het akkoord richting Invaren gaat en mijn grote vraag is of er in dat scenario wel voldoende rekening is gehouden met de belangen van de circa 25.000 gepensioneerden en slapers, dat is 85% van alle fondsleden. Deze belangen moeten worden afgewogen tegen de belangen van de huidige werknemers zoals bijvoorbeeld de hoogte van hun maandelijkse pensioenpremie in het nieuwe stelsel. Ik ben er niet gerust op of die belangenafweging evenwichtig zal zijn. Zullen de financiële belangen van de huidige werknemers en van Shell prevaleren? We zullen het lezen in het Transitieplan.

BEN JE TEVREDEN OVER HET PROCES TOT NU TOE?

Na een goede start in 2023 ben ik nu kritischer over de samenwerking met sociale partners. De VHC vraagt zich af of de sociale partners in hun principeakkoord onze belangen en suggesties meegenomen hebben, ook die met betrekking tot Invaren. De VHC zal daarom heel goed kijken in hoeverre het belang van gepensioneerden en slapers terugkomt in het concept Transitieplan. Concreter gezegd, wat wordt er in het geval van Invaren gedaan met de uitkomsten van de roadshows en onze voorstellen over de verdeling van de buffer en de financiële compensatie voor het wegvallen van de bijstortingsgarantie van Shell?

EN HOE GAAN JULLIE NU VERDER?

Na ontvangst van het Transitieplan gaan we de Klankbordgroep raadplagen en onze mening delen met SN en de COR.