Dit is een peling om te zien of U voor één dag in de belevingswereld van de eerste treinreizigers wilt stappen.

Stationsarchitectuur

Tijdens de excursie per trein via de oudste spoorlijn van Nederland worden zowel grote en kleine als oude en nieuwe stationsgebouwen bezocht. Halverwege de dag vindt de lunch plaats in een gerestaureerd, maar buiten gebruik genomen stationsgebouw. Stationsarchitectuur startte in het midden van de negentiende eeuw met eenvoudige houten gebouwen, maar door de toenemende populariteit van het treinvervoer werden stations snel groter.

Bovendien werden stationsgebouwen steeds meer beschouwd als visitekaartje voor de stad. Het stationsgebouw zelf werd in de regel in historiserende stijl uitgevoerd, terwijl voor de overkapping de nieuwste bouwtechnieken werd toegepast. Het station fungeerde als blikvanger waarachter de kapconstructie verscholen ging.

In de laatste decennia werden de stationsgebouwen steeds groter, als knooppunten van verschillende soorten openbaar vervoer. Bovendien is daarbij gestreefd naar eenheid in vormgeving. Interesse schrijft u zich in via de website. Met max 25 personen wordt er actie ondernomen!

Voor degenen die de busexcursie over Haagse architectuur hebben meegemaakt, die weten hoe onderhoudend Marcel Teunissen is!