Terugblik op de Rondvaart door de Grachten van Utrecht van dinsdag 18 juni.

 

Utrecht Gracht 1S  Utrecht Gracht 2S  Utrecht Gracht 3S

 

De laatste activiteit van voor de zomer van 2024 was een boottocht met lunch door de oude grachten van Utrecht. Ondanks de regen was het een zeer geslaagde tocht. Mooie stadsomgeving en een gids met grote kennis van de stad. Van oorsprong van Baarn, leraar op de lagere school (waaronder van de alom bekende Alexander), en (geschiedenis) leraar en directeur van een middelbare school in Utrecht, bracht hij niet alleen die kennis mee maar ook de verschillende facetten van les geven zoals niet praten tijdens de les (met een kwinkslag 😉). Ook werden er mooie verhalen uitgewisseld tussen deelnemer die in Utrecht woonden of gewoond hebben en de gids.

 

  Utrecht Gracht 4S   Utrecht Gracht 5S  Utrecht Gracht 6S

 

De rondvaart voer achtereenvolgens van het Paardenveld (opstappunt) via de Weerdsluis, Oude gracht, de Singel in het Centrum richting Maliesingel - Oude Gracht - Catharijnesingel om vervolgens weer terug te komen op het Paardenveld. Hierbij hoorden we onder anderen over De Stadskraan van Utrecht (replica) waarmee vanaf de middeleeuwen tot in de 19e eeuw goederen in en uit schepen werden geladen. Vroeger gebeurde dit nog met behulp van kraankinderen in een tred rad. Goederen, met name wijntonnen, konden ermee in en uit schepen worden getakeld en vervolgens bij het  uitladen via de werf (kade) naar de werfkelders worden gebracht. Deze werven konden we uitgebreid zien bij de tocht over de Oude Gracht. Prachtig om deze werven nu van de waterkant te zien. De meesten zijn nu in gebruik voor de horeca maar ook door het Werftheater.

 

Utrecht Gracht 7S  Utrecht Gracht 8S  Utrecht Gracht 9S

 

Intussen hadden we ook de Weertsluis in de Vecht gezien. Een van deelnemers vertelde dat daar tegenwoordig ook een visbel opzit. Zie je vissen dan kun je die vissen via een bel door de sluis laten. Ook aan de Oude Gracht de Sint-Augustinuskerk gebouwd in 1840 als eerste grote katholieke kerk in Utrecht sinds het herstel van de godsdienstvrijheid. Deze kerk verving de vroegere  Augustijnse schuilkerk. Iets verder aan de Oude gracht werd onze aandacht gericht op het Oude Postkantoor, een zeer groot gebouw ontworpen door J. Crouwel jr. in de stijl van de Amsterdamse school. Hierin zit tegenwoordig de  centrale bibliotheek van Utrecht. Op dit stukje van de Oude Gracht ook verschillende Stadskastelen, waaronder Drakenborch uit de 12 e eeuw. In feite geen echte kastelen maar grote stenen huizen met typische uiterlijke kenmerken van kastelen. Bij de scherpe knik in de Korte Gracht nog de Winkel van Sinkel. Het voor zijn tijd bijzondere warenhuis werd in 1839 gebouwd en de 4 bronzen vrouwenbeelden in der gevel werden speciaal uit Engeland ingevoerd Vervolgens onder de Stadhuisbrug door waarbij we nog net een glimp van het Stadhuis zagen en de bij de Vismarkt nog een snelle blik op de Domtoren en verhalen over het Universiteitsgebouw (achter de toren) en bul uitreikingen in de prachtige zaal daar van.  

 

Utrecht Gracht 10S  Utrecht Gracht 11S  Utrecht Gracht 12S

 

Utrecht Gracht 13S  Utrecht Gracht 14S  Utrecht Gracht 15S

 

Verder over de Oude Gracht onder een groot aantal bruggen door naar de singel gaf een mooi moment om aan de smakelijke broodjeslunch te beginnen. Varend op de singel  een totaal ander zicht met de voormalige bastion werken en wallen van Marienburg en de daarbij behorende kazernes. Nu in gebruik als Centraal museum van Utrecht. Iets verder in een oud bolwerk van Keizer Karel V, het Sonnenborgmuseum  met de 1e locatie van het KNMI. Iets verderop het Zocherpark dat in plaats is gekomen van bastion en wallen met daarin het Leeuwenbergh Gasthuis. Oorspronkelijk in 1567 bedoelt als pesthuis, maar door gebrek aan pest gevallen dienstdoend als Gasthuis. Vervolgens langs de Stadsschouwburg aan de Wittevrouwensingel (nonnen), de favoriete locatie van Mussert en de NSB voor en tijdens de 2e Wereldoorlog.

 

Utrecht Gracht 16S  Utrecht Gracht 17S  Utrecht Gracht 18S

 

Via de Wittevrouwensingel met onder anderen de voormalige Gevangenis Wolvenburgen (nu ontwikkelingsgebied)en de Weerdsingel terug naar Het Paardenveld, waarna we op een (voormalige) 4-baanssnelweg richting Hoog Catrijnen voeren en er onder door. Daarbij kregen we een uitgebreide uitleg over de herinrichting van het gebied en Hoog Catrijnen zelf.  Nog even verder over de snelweg naar het oude NS terrein met de UFO op het Prorail-gebouw en het “Theekopje” aan de andere kant van het water. Aan die kant van het water ook een voormalig klooster, nog gesticht door Keizer Karel V, vervolgens gebruikt als militair hospitaal en nu het luxe Grand Hotel karel V.  De rondvaart eindigde met een uitleg over de achtergrond van het monument voor verzetsheldin Truus van Liep.

 

Utrecht Gracht 19S  Utrecht Gracht 20S

 

Hoewel het een regenachtige dag was toch weer een prima excursie. Gezellig en leerzaam.  Met dank aan Mike en “meester” de Gids.

Oh ja, die prangende vraag: Hoe was het om de bekende Alexander in de klas te hebben
..? We begrijpen nu dat hij een vader en een moeder had en dat die in de omgeving van Baarn woonden en dat er voor hem ook een ouderavond  plaats vond (thuis!). Gelukkig was de rondvaart vĂ©Ă©l interessanter!

 Voor de foto's in groter formaat en meer foto's klik hier