REGIO HET ZUIDEN

button 250x40 lid wordenbutton 250x40 Contact

 

 Oijen Maaspark

Woensdag 14 september 2022 werd er een wandeling georganiseerd in Noord-Limburg door Voeks Regio Het Zuiden. De coördinatie van deze activiteit was in handen van Jo Janssen.

 

 Maaspark 12

 

 

 Maaspark 21

 

Rond 12.00 uur wordt iedereen door Jo met koffie/thee ontvangen bij Forellenkwekerij Keijzersberg nabij Blitterswijck, een restaurant in een molen zonder wieken, midden in het park.

Maaspark 28

Daarna komt Ron de Bakker, projectleider van stichting Maaspark Ooijen-Wanssum en omstreken, uitleg geven over het natuurgebied dat is aangelegd om het water van de Maas, vooral bij hoog water, onder controle te houden. Het gebied is afgegraven, deze grond is gebruikt om dijken (20 km) rondom aan te leggen. Het natuurpark is vrij toegankelijk voor voetganger, fietser en automobilist. Men moet wel rekening houden met hoog water, wegen en paden kunnen dan overstromen. Er zijn bruggen, vlonderpaden, stapstenen en doorwaadbare plaatsen aangelegd.

Na het praatje van Ron wordt de lunch aangeboden. Best uitgebreid, soep vooraf, keuze tussen broodje kroket of frikandel en daarnaast heerlijke zalmforel. Diverse snijwaren en zoet. Glaasje sap erbij.

Maaspark_2.jpgMaaspark 3

Maaspark_7_.jpg

 

Na de lunch komt gids en “beverwacht” René Colbers aan de beurt. Omdat het weer niet meewerkt, lopen we maar een klein stukje buiten. Tijdens onze wandeling legt René het een en ander uit over het gebied.

 Maaspark 13

 

Na de wandeling krijgen we nog een mooie lezing over de bever. Deze leven hier ook in het gebied. Wist u dat de bever alleen wilgen eet? En het enige knaagdier is met een staart in de vorm van een vin? Nog meer bijzondere dingen krijgen we te horen over de bever.

 

Nadat alle dertien aanwezigen van Ron een kaart met uitgebreide uitleg van het Maaspark aangeboden hebben gekregen, is het even na 15.00 uur tijd om naar huis te rijden.

Maaspark Wanssum Blitterswijck Meerlo 004

Het was ondanks de urenlange regen een gezellige en leerzame dag.

 

Met enige aanvullingen en veel dank van Jo Janssen geschreven door Hans Neggers