Back to Top
Excursie Amersfoort, Boottocht en bezoek Mondriaanhuis
Dinsdag, 19. September 2023, 10:00

 

Amersfoort Koppelpoort

Amersfoort Koppelpoort

 

Amersfooort MondriaanhuisS

Amersfoort Mondiaanhuis

 

Amersfoort is een stad aan de Eem met een mooi historisch centrum en stadsrechten sinds 1295. Na de grote stadsbrand van 1340 werd er in 1380 begonnen met de bouw van een nieuwe 2,8 km lange stadsmuur en een nieuw centrum. In deze muur werd een aantal poorten gebouwd

Beschrijving

die tot op de dag van vandaag te bewonderen zijn, zoals de Koppelpoort, de Monnikendam en de Kamperbinnenpoort. Het verloop van de  muur is nog intact doordat de Muurhuizen (met o.a. Johan van den Oldebarnevelt als bewoner) het tracé van de muur volgen en gebruik maken van diens fundering. Amersfoort kreeg iToren Amersfoortn de Middeleeuwen, na wonderen rond een Mariabeeld, het zogenaamde Mirakel van Amersfoort, grote betekenis als bedevaartsoord, waardoor de economie opbloeide en vanaf 1444 de Onze-Lieve-Vrouwetoren kon worden gebouwd. Deze toren is het centrale punt van het coördinatenstelsel van de Rijksdriehoeksmeting en was tot ca. 1970 ook de oorsprong (x = 0 m, y = 0 m) hiervan. Het wordt daarom wel het middelpunt van Nederland genoemd.

  • 10:00 Koffie en gebak in de Professor
  • 11.00 Boottocht Westroute (duur 45 min)

De route voert door de historische grachten: Kortegracht, Zuidsingel, Westsingel en Langegracht. De   rondvaart brengt u langs o.a. de historische waterpoort Monnikendam, ’t Sprengel, het Huis met de Paarse Ruitjes  en de Onze Lieve Vrouwetoren.  Zo maakt u kennis met het schitterende, historische deel van de oude binnenstad en de geschiedenis ervan.

  • +/- 12:30 Lunch in de Professor
  • 13:30 Bezoek aan Mondriaanhuis

Het Mondriaanhuis, het geboortehuis van de kunstenaar), heeft naast een bescheiden eigen collectie twee grotere collecties in langdurige bruikleen. Daarnaast exposeert het museum een aantal vroege werken van Mondriaan uit twee privécollecties.

De eerste collectie bevat geometrisch-abstracte kunst, in langdurige bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verkregen. Het gaat in totaal om 114 objecten. Bekende namen als Jan Schoonhoven, Cesar Domela Nieuwenhuis, Peter Struycken, Carel Visser, Ben Akkerman en Joost Baljeu behoren tot deze collectie.

De tweede collectie bevat constructief concrete kunst met afmeting 30 x 30 cm, in langdurige bruikleen verkregen van internationaal werkende kunstenaars.

 

 Locatie en kosten

 Koffie en Lunch in Cafe Restaurant De Professor:

Amersfoort De Professor

Hof 16, 3811 CJ Amersfoort

033 - 4617377

https://www.deprofessoramersfoort.nl/

Boottocht:

Krommestraat 3, 3811 CA  Amersfoort

Max. aantal deelnemers 30.

Rollator gebruikers U kunt uw rollato op het kantoor van de rondvaart maatschappij laten staan en met hulp in 1 min naar de boot lopen.

Amersfoort Boot3

 Mondriaanhuis.

Kortegracht 11, 3811 KG, Amersfoort

https://www.mondriaanhuis.nl/nl

Het Mondriaanhuis is toegankelijk voor rolstoel gebruikers

Aanmelden: bij Mike per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kosten:

Leden en Partners: 38 Euro

Niet-Leden: 42 Euro

De kosten zijn inclusief boottocht, koffie, gebak, lunch en gids in het Mondriaanhuis. Exclusief parkeren en toegang tot het museum. Dit is gratis voor Museum kaart houders anders 13 Eur bij entree.

Betaling aub overmaken voor 14 september naar  NL19 INGB 0000502138  tnv Het Sticht (o.v.v. excursie Amersfoort)

Voor annuleren zie voor de voorwaarden op de Het Sticht Activiteiten-Algemeen web pagina.

 

Link naar informatie over parkeren en route advies hier