Back to Top
Wandeling Oud Zuilen en Excursie Slot Zuilen
Woensdag, 16. Oktober 2024, 11:00 - 17:00

 

Meer informatie volgt

De Wandeling 

 

Een 5.5km (1u20min) lange  natuurwandeling, Oud Zuilen. Voor degenen die een kortere wandeling van 2,5 km willen, kunnen ze langs Slot Zuylen terug lopen naar Bistro Belle en wachten op degenen die de totale route willen lopen. Een prachtige wandeling langs de Vecht naast 2 molens, Slot Zuylen, een weiland en een bos. Eerst lopen over een pad langs de Vecht en door een aantal achtertuinen (wat is toegestaan). Daarna blijven we langs de weg de Vecht vervolgen. Waarna we afslaan en via een sluisje richting de twee molens gaan, echt een plaatje om te zien! Vervolgens gaan we richting het Toernooiveld naar Slot Zuylen. Onderweg zien we den kronkelende 'slangenmuur', die voor de  druiven werd gebruikt. Via de Slotlaan en een mooi gaan we naar de weilanden en bosjes tot we weer bij de Vecht zijn. Langs de weg  end Vecht wandelen we weer naar het dorp. Een heerlijke tocht!

Oud Zuilen 4S

 

Het Slot 

Langs de Vecht is rond het jaar 1250 Slot Zuylen ontstaan. De eerste steen van de vierkante woontoren (donjon) met muren van meer dan 2,5 meter dik werd gelegd door Steven van Zuylen. Het kasteel dankt haar naam dan ook aan de bouwer die afkomstig is uit het geslacht Van Zuylen. Het had een strategische positie langs de Vecht én werd omringd door vruchtbare grond die in de loop der eeuwen door de Vecht was afgezet, wat de locatie erg gunstig maakte. Het kasteel werd in 1422 tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten met de grond gelijk gemaakt. Pas in 1510 werd begonnen met de herbouw van Slot Zuylen door de edelman Willem van Rennenberg. Kort na de ingebruikname werd het als ridderhofstad erkend. In 1751-1752 is het slot voor het laatst ingrijpend verbouwd. Het slot kreeg een U-vorm: de weermuur werd gesloopt en de bijbehorende gracht gedempt, waardoor de binnenplaats een voorplein werd. Om een symmetrisch geheel te bereiken werd er een linkervleugel bijgebouwd. Er werd een extra buitenmuur gebouwd zodat er bij de nieuwe toegangsdeur een voorportaal ontstond met nieuwe trappen, zodat de kamers apart bereikbaar konden worden. Sindsdien zijn er aan het hoofdgebouw geen grote veranderingen meer aangebracht.

Slot Ouid Zuylen 1S

 Het Programma

10:00 Koffie/Thee in het Bistro Belle

11:00 Start wandeling.

12:30 Lunch Bistro Belle

14:00 Rondleiding Slot Zuylen

De Locatie

Start locatie voor zowel de wandeling als het bezoek aan Slot Zuylen is:

Bistro Belle

Dorpsstraat 12, Oud Zuilen

https://www.Bistrobelle.nl

Oud Zuilen 1 

 

Voor een routekaart en parkeren klik hier 

(Indien U een verzoek voor een password krijgt, sluit de Popup, of ga terug naar deze pagina en klik de link nogmaals. Dat zou U toegang moeten geven) 

 

Aanmelden en Kosten

Aanmelden bij Mike mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maximum deelnemers 30

 

Kosten 

Leden & Partner   35 euro

Niet-Leden            37 euro 

Kosten zijn inclusief parkeren (achter Belle), koffie/thee en lunch;

Op vertoon van een Museumjaarkaart heeft U gratis toegang tot het slot anders moet U 16,50 euro te betalden bij de receptie  van Slot Zuylen.

Betaling aub overmaken voor 15 juni naar NL19 INGB 0000 5021 38tnv Het Sticht (ovv wandeling Oud Zuilen)

Zie ook Beleid van Het Sticht voor de georganiseerde activiteiten

 

Oud Zuilen 2