Terugblik op de DNA lezing van Professor Ate Kloosterman op 12 oktober 2021
Afgelopen dinsdag 12 oktober was het dan zover, na ruim anderhalf jaar beperkt te zijn geweest door de Corona perikelen. We mochten onze Voeks activiteiten eindelijk weer laten beginnen door de versoepelingen, die op 25 september door de Overheid waren aangekondigd.
De eerste Voeks lezing van onze Haarlem/Alkmaar regio werd door Prof. Dr. Ate Kloosterman verzorgd.De lezing ging over “30 jaar forensisch DNA-onderzoek: van Bloedgroep naar de modernste Technieken”.
Dit forensisch DNA-onderzoek is momenteel nog steeds heel actueel en vaak nog in het nieuws. De lezing, in beknopte vorm, ging over het DNA onderzoek, wat tegenwoordig niet meer weg te denken is bij de opsporing van verdachten van ernstige misdrijven. DNA-onderzoek kan leiden tot de oplossing van een misdrijf, maar kan tevens onschuldige verdachten uitsluiten.
In deze lezing van Professor Kloosterman kregen de deelnemers aan de hand van een aantal strafzaken inzicht in het belang van het forensisch DNA-onderzoek voor ons strafrecht systeem. Daarnaast speelt forensisch DNA onderzoek een onmisbare rol bij de identificatie van onbekende doden. Bij elke grote ramp (bijvoorbeeld de MH17 vliegramp) wordt tegenwoordig DNA ingezet om de slachtoffers snel en zeker te identificeren.
Professor Kloosterman is bijna bij alle DNA onderzoeken van ernstige misdrijven betrokken geweest.Begrijpelijkerwijs wilde hij verder niet in detail ingaan op de nog lopende strafzaken, waar het DNA onderzoek een zeer belangrijke rol inneemt.
Tot slot werd er aandacht besteed aan toekomstige nieuwe ontwikkelingen, b.v. het gebruik van particuliere DNA-databanken om een onbekende aan de hand van zijn/haar DNA te kunnen identificeren. De particuliere DNA-databanken bevatten de profielen van miljoenen mensen, die hun DNA hebben afgestaan voor het maken van hun genealogisch DNA-profiel. De potentiële slagkracht van deze publiek toegankelijke DNA-gegevens werd duidelijk gemaakt met enkele treffende voorbeelden.
Al met al vonden wij de DNA lezing actueel en bijzonder boeiend.
Wij, als Voeks bestuur van de regio Haarlem/Alkmaar, waren zeer verrast met een hogere opkomst dan we vooraf hadden ingeschat. In totaal waren er 42 deelnemers, dus best een volle “ bak”. Het geanimeerd samenzijn, ook tijdens de lunch na afloop van de lezing, gaf aan hoe leuk men het vond om weer bij elkaar te komen.