Lezing Digitale Nalatenschap door  Sander van der Meer (20-2-3034)

 Digitale Nalaten 1S   Digitale Nalaten 2S

 

De lezing van Sander van der Meer trok een volle zaal in Bistro Belle, met ca 60 mensen, die met grote interesse naar het verhaal van Sander over Digitale Nalatenschap  luisterden. Hij begon met het beschrijven van wat allemaal onder onze Digitale Nalatenschap zou kunnen vallen en dus ook waar nabestaande van een overledene tegenwoordig rekening mee moet houden. Denk aan iemands telefoon, de sociale media waar iemand  actief op is, hoe iemand communiceert met zijn netwerk (email, WhatsApp, X (Twitter), Tik Tok, Pinterest etc. en hoe iemands elektronische eigendommen (bank, bitcoins, pensioen etc.) beheert en de abonnementen die hij/zij heeft, of misschien een eigen domeinnaam of website heeft. Sander ging op zeer prettig deze manier in, soms heel ernstig met een emotioneel verhaal en soms met een wat vrolijker knipoog bijv. over om te gaan met nieuwe sociale ontwikkelingen, bijv  selfies op een begrafenis.

 

Digitale Nalaten 3S   Digitale Nalaten 4S   

 

Het meest waardevolle van de lezing was een aantal tips over de meest voorkomende problemen waar men tegen aan kan lopen:

 

  1. Zorg dat iemand een overzicht maakt van de Digitale Nalatenschap zoals boven beschreven en de bijbehorende paswoorden en toegangscodes , zodat de nabestaanden niet alles hoeven uit te zoeken en belangrijker iets missen. Dat kan ook helpen met het vaststellen van de erfenis.
  2. Voorzichtig met het proberen van toegangscodes / veeg patronen / vingerafdruk op de telefoon van de overledene. Welke van de 10 vingers was het? Teveel pogingen leid tot het definitief blokkeren van de telefoon. Daarnaast werkt de vingerafdruk van een overleden persoon vaak niet goed. Gezichtsherkenning met een overledenen blijkt niet te werken, doordat er een oog open moet zijn en dat dat oog zijn natuurlijke glans heeft verloren.
  3. Probeer bereikbaar te blijven voor de elektronische contacten van de overledenen (zie bijv het voorbeeld in de hand-out van de lezing  (Link beneden)
  4. Zorg dat de Pin en PUC-code (nodig als de telefoon geblokkeerd is) van de telefoons bekend/beschikbaar zijn 
  5. Check de voicemail van de overledene op de telefoon door het nummer te bellen, Zo kun je zijn/haar stem ook nog weer horen!
  6. Zeg het mobiele telefoonnummer van de overledene niet direct op!!! Laat het nummer nog minstens 6 maanden doorlopen om alles af te kunnen wikkelen. Om kosten te besparen kun je het ook laten omzetten naar bijvoorbeeld een prepaid account.Digitale Nalaten 5S
  7. Twee-staps verificatie is veelal gekoppeld aan een telefoonaccount (bijv, via een sms met activeringscode). Als  je het account te vroeg afsluit kun je bepaalde diensten of elektronische eigendommen (zie boven) niet meer bereiken.
  8. Stel dierbare WhatsApp berichten veilig. Als een WhatsApp account langere tijd niet gebruikt gat het profiel op grijs en op termijn het account afgesloten. Mogelijkerwijs kan dat betekenen dat op termijn de chat geschiedenis op je eigen telefoon ook verdwijnt. Je kunt een chat veilig stellen door er een WhatsApp boekje van te maken(Zie de hand-out van de lezing voor meer informatie, link beneden)
  9. Beslis wat er met de sociale media accounts moet gebeuren. Je kunt het account opzeggen (definitief, alles gaat verloren), maar je kunt soms ook een in Memorial pagina aanmaken, waarmee de situatie van dan bevroren wordt. Voor dit soort aanpassingen is veelal een formele Verklaring van Overlijden nodig. (Zie ook de hand-out, link beneden).
  10. Ter info inloggen op het account van een overledenen kan strafbaar zijn. Bij overlijden vervallen de rechten op de gegevens /informatie meestal automatisch aan de service provider, Dit staat meestal in de Algemene Voorwaarden die geaccepteerd moeten worden om toegang tot de service te krijgen. Echter toegang via bewaarde account gegevens (bijv pincode) is veelal de enige mogelijkheid om zaken zoals hier besproken te realiseren. Er ontbreekt in Nederland nog goede Wet en Regelgeving hierover. Er wordt hier wel aan gewerkt.
  11. Let erop dat email account gekoppeld kunnen zijn aan het abonnement van de internet provider. Opzeggen betekent ook dat de email dan niet meer beschikbaar is. Je kunt email van de overledene laten doorsturen naar een ander account dat wel gemonitord wordt. Je kunt ook een absence melder aanzetten met een bericht dat de persoon is overleden en wie men kan benaderen.
  12. Je kunt op het internet ook zoeken met een foto bijv.  met Google. Dit geeft de mogelijkheid om uit te vinden of de overledene ook op andere sociale media actief was of een eigen website had
  13. Pas op dat U toegang behoud tot de locatie van elektronisch bezittingen zoals Bitcoins. Deze kunnen een substantiële waarde vertegenwoordigen.
  14. Pas op met het weggeven / verkopen van telefoons / computers / tablets aan bijv. kringloopwinkels. Als er nog persoonlijke gegevens opstaan dan kunnen die misbruikt worden  bijvoorbeeld in een identiteitsdiefstal en/of misbruik in commerciële transacties zoals aankopen op internet.

 

Digitale Nalaten 6S

 

Kortom het bleek een zeer interessante lezing te zijn met de nodige eyeopeners voor de aanwezigen. Met dank aan Mike voor het organiseren.

 

Voor een scan (pdf) van de hand-out van de spreker, extra materiaal dat door Sander van der Meer na de meeting is opgestuurd aan onze Activiteiten Coördinator Mike Page en de foto’s  klik deze link.  (Mocht U om een password worden gevraag klik de pop-up weg en/of ga terug naar de deze pagina en klik de link nogmaals, U zou dan toegang moeten hebben.)

Of klik hier voor de website van Digital Life Legacy