Op dinsdag 19 maart was er in Bistro Belle (Oud-Zuilen) een dubbel programma met de Regionale Ledenvergadering van Voeks Het Sticht in de ochtend  en een lezing door Herman de Jongste over Artificial Intelligence (Kunstmatige intelligentie) na de Lunch.  

 

RLV 2024   Lezing AI 7S

 

(Ter info het volgende terugblik op de jaarlijkse Regionale Ledenvergadering (RLV) is informeel van aard. Het officiële, concept, Verslag van de 2024 RLV zal in aanloop naar de 2025 RLV onder  de leden worden gedistribueerd voor goedkeuring in die 2025 RLV.)  

Voor de 2024 RLV  hadden zich 17 stemgerechtigde leden verzameld. Nadat de Voorzitter (Jan Geijsel) de vergadering had geopend melde hij dat Olga Kaijen (Coördinator Welzijn)  tot haar spijt had moeten afmelden i.v.m. familie omstandigheden en dat, zoals eerder aangegeven, André Hartog (Penningmeester ) afwezig was i.v.m. een wereldreis. Hans van Berkel, na te zijn ingewerkt door André, neemt tijdelijk de rol van Penningmeester waar en was aanwezig in de RLV. Nadat de agenda was goedgekeurd nam de Voorzitter, het verslag  van de 2023 RLV kort door, waarna het werd goedgekeurd door de vergadering. Vervolgens nam de Voorzitter ook het 2023 Jaarverslag  van Het Sticht door. Na een vraag vanuit de vergadering werd door het Bestuur  de verandering in locatie van Champ'Aubert in Driebergen naar Bistro Bell in Oud-Zuilen. De Voorzitter gaf aan dat Champ’Aubert het contract vanaf 2024 niet met ons wilde verlengen. Hij beschreef vervolgens het proces dat doorlopen was waarin een shortlist van 8 mogelijke locaties werden bezocht en offertes werden aangevraagd.  Bistro Belle kwam als beste uit de bus op grond van bereikbaarheid, ligging t.o.v. de  woonplaatsen van onze leden, kwaliteit en prijs. Er werden een aantal zorgen geuit over de veiligheid (bijv.. koffie van de 1 verdieping halen) . De Coördinator Activiteiten heeft toegezegd deze te adresseren. Ook werd nieuw geformuleerd beleid  over het aan/aftreden van de rollen van Voorzitter en Secretaris besproken. Het Jaarverslag en het formuleerde beleid kreeg de goedkeuring van de vergadering. Hans van Berkel als plaatsvervangend Penningmeester nam de Financiën (2023 actuals en budget 2024) door. Na het verslag van de kascommissie, die na de nodige checks heeft geconcludeerd dat de financiën op orde waren, heeft de Vergadering decharge aan het bestuur verleend voor de Financiën en het gevoerde Beleid.  De Activiteiten Coördinator (Mike Page) lichte het 2024 Activiteiten plan toe en kreeg de support van de Vergadering.  Er hadden zich geen kandidaten  gemeld voor de openstaande rollen van Secretaris en Coördinator Welzijn en Leo Rupert en Olga Kaijen zijn herbenoemd in hun huidige rollen. De rol van Coördinator Activiteiten staat nog open. Gezien  zich geen kandidaten hebben gemeld voor deze  rol na verschillende algemene oproepen, is Het Bestuur inmiddels begonnen met een meer persoonlijke benadering. Er waren geen vragen voor de Rondvraag en vervolgens heeft de Voorzitter de 2024 RLV gesloten. 

 

 RLV 2024 1S    RLV 2024 2S   RLV 2024 3S

 

Na de RLV hield Peter Verbrugge (Landelijke Coördinator Welzijn) namens het Voeks Hoofdbestuur nog een korte bijdrage over zaken zoals Financiën, Landelijke activiteiten / zaken en de Wet Toekomst Pensioenen. Dit laatste punt leidde tot een geanimeerde discussie over de toekomst van onze pensioenen, Hard Sluiten vs Invaren. Op dit moment is er  een informatie embargo voor alle betrokken zodat er nog niets concreet bekend is . Echter het beslissingsproces nadert wel een einde want het definitieve transitieplan wordt eind juni 2024 verwacht.

 

RLV 2024 4S   RLV 2024 6S   RLV 2024 7S

 

Vervolgens konden de aanwezigen een heerlijke lunch nuttigen en nog napraten over de ochtend sessies en andere hot topics.

 

Lezing AI 4S   Lezing AI 1S

 

In de middag kwam Herman de Jongste zijn reputatie als uitstekende spreker eer aan doen met zijn lezing over Kunstmatige Intelligentie of te wel Artificial intelligence (AI), een hot topic. Dat vonden onze leden blijkbaar ook want in tussen waren er ca. 30 leden. Het bleek geen verkoop verhaal te worden over het moois dat AI ons al brengt en nog kan brengen. In tegendeel Herman had een duidelijke waarschuwing over AI. De combinatie van de ontwikkelde intelligentie en de geweldige snelheid en rekenkracht van de moderne en nieuwe computers (met name gebaseerd op grafische NVIDIA grafische chips) levert een intelligentie op die die van een mens verre overtreft.  De vraag die hij stelde was hoe houden we dit in de hand en laat die AI het op den duur nog wel toe om in de hand te worden gehouden door die domme / trage mens.

 

Lezing AI 5S   Lezing AI 3S   Lezing AI 2S

 

Intussen gaan de ontwikkeling van AI door en maken we hier al steeds meer gebruik van bijv. in de assistent bots op websites zoals die van bijv. Bol.com of waarmee Google je automatisch advies geeft over hoe je effectiever kunt werken.  Aan de andere kant is er een wedloop plaats hoe je wapens, bijv drones, effectiever  kunt maken. En hoe autonoom kunnen ze zijn in de beslissing om tot actie over te gaan. En hoe vermijden we dat ze spontaan tot killerbots ontsporen?

 

Lezing AI 11S   Lezing AI 8S   Lezing AI 9S

 

Meestal wordt die intelligence gecreëerd door zelf lerende software. De software creëert de intelligentie door het evalueren van een groot aantal voorbeelden en ontwikkelt zich vervolgens verder in de interactie met de omgeving  bijv. als chatbox. Door vervolgens het aanbieden van veel afwijkende informatie kan zo’n chatbox volledig ontsporen. Omdat het leerproces niet hard is gedefinieerd  kunnen er onverwachte ontwikkelingen plaats vinden, waardoor er een  onbedoelde “creatieve” sprong gemaakt wordt die niet altijd gewenst is.

 

Lezing AI 12S

 

Het gevaar in AI zit niet alleen in hoe AI zichzelf ontwikkeld maar ook hoe wij  er mee omgaan. Bekend probleem is het aan passen van grafische beelden waarbij het hoofd van iemand  geplaats wordt op een ander lichaam in een comprimerende situatie. En dat geld niet alleen voor foto’s maar ook voor bewegende beelden en geluid (stemmen). Denk aan politici die schijnbaar een uitspraak doen, bekende vrouwen die schijnbaar in een pornofilm mee doen of criminelen die via een dergelijke bewerkte WhatsApp  interactie (groot)ouders verleiden om geld over te maken naar hun schijnbare (klein)kind in nood.

 

Lezing AI 10S   Lezing AI 13S

 

Kortom AI kan ons veel goeds brengen, maar ook tot groot onheil leiden. Niet voor niets vindt er nu een macht strijd binnen het bekende ChatGPT en de rol van de voorzitter Sam Altman die de ontwikkelingen drijft voorbij de oorspronkelijk afgesproken beperkingen.  Opnieuw een lezing van Herman die tot denken aanzet.

 

Voor de foto's klik hier. (Mocht U om een password worden gevraagd, klik het pop-up venster dicht en klik deze link nogmaals. U zou dan toegang moeten hebben.)