Terugblik lezing Alaska door Rika en Harry Houthuijsens van dinsdag 16 april 2024

 

Alaska1S   Alaska2S   Alaska3S

 

Op dinsdag 16 april gaven Rika en Harry Houthuijsens een prachtige lezing over hun reizen en ervaringen in Alaska. Dit deden met prachtige foto’s en indrukwekkende films die grote indruk maakten op de 30 aanwezigen. Uit de reacties bleek dat verschillende van hen ook al in Alaska waren geweest of plannen hadden. Na een korte introductie van hun zelf met Harry als fotograaf en Rita als filmer. Harry introduceerde ons in hun trips met verhalen en foto’s over de Denali Highway door de Sustina River Delta. Zo’n 225 km door de ongerepte natuur en waarvan het grootste gedeelte van de weg alleen maar uit gravel bestaat. Geen steden, dorpen of een mobiel netwerk, je komt in een ander ritme. Een “kale” laagvlakte met alleen lage begroeiing , meanderende rivieren van de gletsjers  en meertjes om door heen te rijden en te genieten van het wild.  Zoals beren die aan het vissen zijn. Harry liet een prachtige foto’s zien over bijvoorbeeld een zwaan die gaat vliegen en daarbij over het water loopt, of een bever die met zijn staart op het water slaat waardoor het water opspat in de opkomende zon. Hij vertelde dat het cruciaal om het gedrag van dieren te kennen om deze unieke foto’s te kunnen maken. Zwanen paren gaan voor ze gaan vliegen een aantal malen met hun kop door het water om hun bewegingen te synchroniseren, als dat is gebeurd nemen ze hun run over het water voor de “take off”. Ook andere tips werden er gegeven. Als je met een cruise komt moet je niet de bussen nemen die door de cruise zijn geregeld. Die zitten volledig vol en kun je alleen jouw kant van de bus zien. Ga je echter met de kleinere groene bussen die  lokaal regelmatig lopen (zelf boeken)dan is het veel minder vol en kun je aan die kant van de bus gaan zitten waar daar op dat moment iets bijzonders te zien is.

 

Alaska4S   Alaska5S   Alaska6S

 

Vervolgen liet Rika een mooie film zien van een bezoek dat ze alleen bracht aan een camping in de buurt van de  Miles Glacier Bridge, of te wel  de Million Dollar Bridge, over de Copper River zo’n vijftig mijl van Cordova in Alaska. In de film volgde ze de dagelijks gang van zaken op de seizoen camping het leven in de omgeving, de natuur en prachtige beelden van het afbreken van gletsjer brokken in de rivier.

 

 Alaska7S   Alaska8S   Alaska9S

 

Na een korte pauze waarin de aanwezigen volop hun eigen ervaringen in Alaska met elkaar deelden, ging het verder met een foto bijdrage van Harry over de beren in Alaska, met name de beren op Kodiak Island. Over wat je wel en niet moet als je beren tegen komt. Niet: weg rennen dat is fataal. Wel: stil staan blijven en naar de beer kijken. Ten minste (!) op Kodiak Island waar zoveel vis is dat de beren nooit hongerig zijn. Prachtige beelden hoe de beren aan vis komen. Bijv. zelf vissen, er zijn er zoveel dat zelfs de onhandigste beer niet kan missen. Of bedelen bij je moeder (die voedt de jonge beren op zonder de vader) of de resten, achter gelaten door de betere vissers, op te eten of als je snel en sterk genoeg bent als een Monarch lui op een heuvel leven en als er een beer een vis heeft gevangen je deel op eisen.

 

 Alaska10S   Alaska11S   Alaska12S

 

In het laatste deel van de middag een prachtige videoreportage over het leven in Katovik een klein stadje (270 inwoners)aan de noord kust van Alaska. Over de moeilijke omstandigheden waarin ze leven, de kleinschaligheid van alles, het gevaar van de ijsberen die rond het plaatsje leven. De tochten onder leiding van een gids naar de eilanden waar de meeste ijsberen leven en hun toekomst met het terug trekkende poolijs. Het zoveel mogelijk hergebruik van materialen. De jaarlijkse walvisjacht die de Inupiats mogen houden (max 3 walvissen) en de slacht en verwerking en verdeling onder de inwoners daarvan. Hoe ze daar een jaar van leven en het feest na de vangst.

 

 Alaska13S

 

Een prachtige en leerzame lezing met dank aan Rika en Harry Houthuijsens voor het geven en Mike voor het organiseren.

 

Wil je meer weten en de prachtige foto’s in hoge kwaliteit zien ga dan naar hun website: ALASKAWOODHOUSE.COM

 

Voor foto's van de middag klik hier