Hilversum 2024 5S

 

Op deze zonovergoten dag waren er 22 deelnemers voor het bezoek aan de Beeldentuin de Zanderij en het Raadhuis van Hilversum dat ontworpen en gebouwd is door Dudok. De combinatie van beeldende kunst een parkachtig landschap en architectuur in een stedelijke omgeving bleek een zeer succesvolle combinatie te zijn. 

 

Hilversum 2024 54S Hilversum 2024 49S Hilversum 2024 34S

 

De deelnemers begonnen met het traditionele koffie met appelgebak  op het zon overgoten terras van de Zanderij . Daarna kon men op eigen gelegenheid door de beeldentuin lopen. Dit gaf alle  mogelijkheid om in alle ruimte te genieten van het prachtige groen (park, een met groen overgroeide bijenschans plus bijenzwerm, een paddenpoel en waterpartijen. In al dit groen staan meer dan honderd beelden van verschillende kunstenaars uit China, Indonesië, India, Afrika en Nederland. Al dit moois vormde ook nog eens  een decor waar het prima praten was met de andere deelnemers over de kunst en het prachtige groen (de prachtige purper kleurige pruikenboom en de bloeiende rododendrons) of over meer persoonlijke zaken.

 

Hilversum 2024 20S  Hilversum 2024 28S

 

Hilversum 2024 30S

 

Hilversum 2024 23S  Hilversum 2024 14S

 

De gezellige lunch werd genuttigd in Restaurant De Eendracht  op een paar minuten rijden van de Zanderij en op loop afstand van Raadhuis. Tijdens de geanimeerde lunch werd er opnieuw van gedachten gewisseld waaronder natuurlijk Hilversum, de mooie hoek van Hilversum waar her Restaurant lag  (met het enige terras in de wijde omtrek) en natuurlijk de (lokale) politiek.

 

Hilversum 2024 60S  Hilversum 2024 57S    

 

Na de lunch en een korte wandeling kwam het prachtige Hilversumse Raadhuis van Dudok in zicht, waarbij het karakteristieke ronde raampje van Dudok ook direct zichtbaar was. (Dudok heeft in al zijn gebouwen één rond raampje.)

 

Hilversum 2024 62S  Hilversum 2024 65S

 

Twee uitstekende gidsen van het Dudok Architecture Centrum gaven ons vervolgens een rondleiding door het Raadhuis. Ze vertelden tijdens de wandeling buiten en door het gebouw uitgebreid over Willem Marinus Dudok als mens (strenge Calvinist en het moest zoals hij dacht dat het goed was), zijn opleiding (hij heeft gestudeerd aan de Koninklijke Militaire Academie – genie met een focus op forten bouw) en zijn civiele loopbaan (in 1915 begon hij als directeur Publieke Werken in Hilversum, toen een snel groeiende middelgrote stad. Hij ontwierp wijken, scholen en gemeentelijke gebouwen voor Hilversum en was daarmee bepalend voor het gezicht van de stad. Dudok wilde graag het nieuwe raadhuis ontwerpen en begon al in 1915 aan het ontwerpen. In eerste instantie nog in de stijl van de Amsterdamse school maar steeds meer verschuivend naar het Kubisme en het Nieuwe Zakelijkheid. Door gebruik te maken van zijn kennis over fortenbouw was Dudok in staat om, door een combinatie van beton en staal te gebruiken voor de draagconstructie, een suggestie te wekken dat de dakranden en de gele bakstenen muren op diverse plekken zweven en de wetten van de zwaartekracht tarten. Door gebruik te maken van muren die een halve steen overschieten versterkt de shaduw van deze overspringing het lijnen spel van het gebouw. Daarnaast heeft Dudok, speciaal voor het Raadhuis, bakstenen met een langer en dunner formaat gebruikt. In combinatie met de beroemd geworden schuine schaduwvoegen tussen de bakstenen versterkt dit op subtiele manier de horizontale lijnen in de gevels.

 

Hilversum 2024 71S  Hilversum 2024 74S  Hilversum 2024 72S

 

In het gebouw gingen de gidsen verder in op het ontwerp van het gebouw en het interieur. Ook dat laatste had Dudok strak in de hand. Terwijl het Raadhuis aan de buitenzijde nog al kolossaal aandoet, is de binnenzijde juist intiemer en kleurrijker van aard ondanks dat het strakke lijn spel wordt aangehouden. Zo ook in de lange hoge kostbare glazen ramen Het ontwerp en materiaalgebruik van de meubilering, stoffering, decoraties en belettering was in overeenstemming met de ruimte en was ontworpen door of in nauwe samenspraak met Dudok. Zo is overal dezelfde ronde rode klok te vinden die allemaal de tijd kregen van een moederklok zodat alle klokken de gelijke tijd weergeven met één uitzonderring de kok in de Raadszaal is vierkant. De ontvangst/feestzaal is ook door Dudok zelf ontworpen inclusief de apparatuur voor de luchthuishouding waarvan de ventilatiepunten in de plafondverlichting is ingebouwd. De trouwzaal inclusief meubilair heeft ook een uniek ontwerp.

 

Hilversum 2024 77S  Hilversum 2024 86S  Hilversum 2024 88S

 

Hilversum 2024 80S  Hilversum 2024 81S  Hilversum 2024 90S

 

Een van de twee groepen beklom vervolgens de 47 m hoge  toren van het Raadhuis om van het uitzicht te genieten. Hoewel nog een beetje heiig was konden Utrecht, Amsterdam en Almere in de verte worden gezien.

 

Hilversum 2024 95S   Hilversum 2024 105S   Hilversum 2024 102S  

 

Een prachtige excursie met een uitstekende combinatie van het ochtend en middag programma. Met dank aan Mike voor de prima organisatie hier van!

Klik hier voor de grotere versies van de foto’s en nog (veel) meer foto’s.