Terugblik Excursie Oudewater
Op dinsdag 20 September namen 21 mensen deel aan de rondwandeling door Oudewater en een bezoek aan de Waag. Gezien zijn geschiedenis en het oude karakter van de binnenstad een prima plek om in deze vestingstad eens rond te kijken. Oudewater was vroeger strategisch gelegen in het grensgebied tussen het Graafschap Holland en het Sticht Utrecht (!) en verkreeg rond 1265 stadsrechten. Oudewater behoorde aanvankelijk tot het Sticht Utrecht. In 1280 kwam het Sticht door schulden in de handen van het graafschap Holland. Na de overheerlijke koffie met gebak in restaurant Hex (naast de beroemde Heksenwaag) gingen de leden, verdeeld over twee gidsen, wandelen door de binnenstad. Door de specifieke interesses van de gidsen bleken dit twee nog al verschillende activiteiten. Een groep had met name een focus of de schilderijen van de beroemde Oudewaterse schilder Gerard Davids, waarvan schilderijen in de grote musea rond de wereld hangen en reproducties van deze grote schilderijen op verschillende plekken in de stad hingen. Gerard Davids was op jonge leeftijd van Oude water naar Brugge verhuist (ca 1484) en werd daar een van de grote schilders van de Vlaamse Primitieven. De tweede groep richt zich meer op de historie en ontwikkeling van Oudewater. In deze groep werd onder andere ingegaan op het prachtige stadhuis met een gevel in renaissance stijl , de grote invloed van de vroegere katholieke kerk op de vroegere stad, de activiteiten rond de Hollandse IJsel, de (zeer) smalle Cosijnbrug (gevreesd door de leden die hier met de auto overheen kwamen op weg naar de parkeerplaats!), de belangrijke touw fabricage industrie van de lokaal geteelde hennep (Voor de VOC schepen en de Haringvloot) en de St Michaelkerk met zijn imposante toren. Naast de oudheden zagen we ook een prachtig, moderner, armen wooncomplex in de Amsterdamse Stijl.
Mike had een schot in de roos gemaakt met zijn keus voor restaurant Hex want ook de lunch was voortreffelijk en een prima gelegenheid voor de leden om even bij te praten en te ontdekken dat de beide groepen een nogal een verschillende rondleiding hadden gehad.
Na de lunch werd er een bezoek gebracht aan de Heksenwaag. Daar kregen de leden een uitleg over de geschiedenis van de Heksenwaag, het fenomeen heks, waarom met name vrouwen van hekserij werden beschuldigd en hoe mensen beschuldigd van hekserij op een eerlijke manier werden gewogen in Oudewater. Als een test werden twee van onze leden gewogen, en mede door de lunch, niet te licht bevonden. Voor meer foto's click hier.