Terugblik Excusie Huis Doorn
Dinsdag 18 Oktober hadden zich 28 leden van Voeks verzameld bij Spott Eten en Drinken in Doorn voor een excursie door Huis Doorn. Na een gezellig kopje koffie met gebak en een korte wandeling door Doorn en het park van Huis Doorn werden we ontvangen door onze uitstekende en enthousiaste gidsen. Huis Doorn is met name bekend geworden doordat Keizer Wilhelm II, die aan het einde van de Eerste Wereldoorlog asiel vroeg in Nederland, hier tot aan zijn dood (1941) in ballingschap verbleef. Deze aanvraag had niet alleen te maken met het feit dat Nederland neutraal was maar ook omdat Wilhelm II een achterklein kind was van Frederik Hendrik van Oranje Nassau en daarmee verwant aan Koningin Wilhelmina. Het huis kwam leeg ter beschikking en Keizer Wilhelm II kreeg van de Duitse Weimar republiek toestemming om persoonlijke bezittingen uit 6 van zijn paleizen in Duitsland tnaar Doorn te halen. Als gevolg hiervan is de complete inrichting nog origineel uit de keizerlijke collectie uit Duitsland. (De inrichting is slechts 20% van de totale collectie die naar Nederland kwam. De rest is in opslag en alles is nu eigendom
van de Nederlandse staat.) Tegen deze achtergrond en in combinatie met de grote kennis van de gidsen kregen de leden niet alleen een unieke inkijk in het leven aan het keizerlijke hof aan het begin van de 20ste eeuw, maar ook over het persoonlijke leven van de voormalige keizer in ballingschap. Belangrijk voor hem was de ontvangst van (internationale) gasten, maar koningin Wilhelmina is nooit geweest, en de gesprekken over hoe Wilhelm II weer keizer van Duitsland kon worden. Zelfs met Hitler, tijdens zijn opkomst in Duitsland, werd hierover overlegd. Maar de positie van Hitler was duidelijk. Na de verovering van Nederland werd er een detachement Duitse soldaten in Doorn gelegerd die Wilhelm II moesten bewaken. Ook het persoonlijke leven van de Keizer kwam aanbod met name een probleem bij zijn geboorte die er toe leidde dat zijn linker arm ca 10 cm korter bleef dan zij rechter. Dit gaf niet allen veel fysieke problemen (bijv. problemen met paardrijden, aangepast bestek nodig) maar ook psychische problemen bij hem en zijn moeder. Deze laatste leden tot een sterk verstoorde moeder kind relatie.
Na de dood van zijn eerste vrouw is Wilhelm II nog hertrouwd in Huis Doorn. Het lichaam van Wilhelm II ligt nog steeds op het terrein van Huis Doorn en mag volgens het testament pas terug keren naar Duitsland als het land weer een monarchie is.
Na dit stukje (inter)nationale en persoonlijk geschiedenis hebben we nog een heerlijke gezellige lunch gehad in restaurant Spott. Met dank aan Mike en Huib voor de voortreffelijke excursie.