RLV1 2023   RLV2 2023

 

Op dinsdag 28 maart 2023 vond ’s ochtends de Het Sticht Regionale Ledenvergadering (RLV) 2023 plaats in onze vaste locatie Champ’Aubert in Driebergen-Rijsenberg. Bij afwezigheid van de Voorzitter (familie omstandigheden)  werd de RLV voorgezeten door Olga Kayen. Er waren 26 stemgerechtigde leden, die aan het begin van de terugblik over 2022 de overleden leden en overleden partners van onze leden herdachten. In een goede atmosfeer werden het Algemeen Jaarverslag 2022, het Financiële Jaarverslag 2022 en het Budget 2023 besproken. Op grond van de input van de Kascommissie werd het Financiële Jaarverslag 2022 goedgekeurd en werd vervolgens het Bestuur decharge verleend voor het gevoerde beleid en de financiën. De zittende Voorzitter, Jan Geijsel, en de zittende Penningmeester, André Hartog, werden, zonder tegenkandidaten, herkozen voor een nieuwe termijn van 3 jaar. De Activiteiten Coördinatoren hebben aangegeven dat ze aan het einde van dit jaar zouden willen stoppen. Gezien het programma voor de 2023 lezingen al geregeld is, heeft Huib van Den Brink aan gegeven zich versneld terug te trekken. Hij werd hartelijk  bedankt voor zijn werk door de vergaderingsvoorzitster. Het formele verslag van deze RLV komt beschikbaar als formeel stuk en voor goedkeuring in de 2024 RLV en zal daarna beschikbaar komen via de Het Sticht website. De RLV werd gevolgd door een bijdrage van Albert Don die als vertegenwoordiger van het Voeks Hoofdbestuur in ging op de zaken zoals de veranderingen in het Hoofdbestuur, het werk van de Contact personen en Activiteiten en Zorg.  Er werd door hem uitgebreid ingegaan op de (mogelijke) veranderingen in het Pensioenstelsel en de activiteiten die het Voeks Hoofdbestuur rond dit belangrijke onderwerp doet zoals het opzetten van de Hoorrecht Commissie, het Leden Klankbord en de communicatie over dit alles. Niet onverwachts leverde deze bijdrage over de Pensioenen veel vragen en discussie op.

 

RLV3 2023   RLV4 2023   RLV5 2023

 

Na de geanimeerde lunch gaf Ewald Breunesse ( zelf Voeks lid van Het Sticht en actief  geweest als Scenario Planner, Business Manager Groene Energie en van af 2005 Manager Energie Transitie bij Shell)  een zeer onderhoudende lezing over het actuele onderwerp van de rol van waterstofgas (H2)  in die energie transitie. In tussen was het aantal aanwezigen opgelopen  tot  ca 35 personen. Hij begon met het geven van een overzicht van de gebieden waar op dit moment in Nederland waterstof word gebruikt. Nederland is op dit moment de 2e grootste gebruiker van H2 in Europa.  Dat wordt  met name door een aantal groot gebruikers rond Delfzijl (Eemhavengebied), IJmuiden, Rotterdam, Terneuzen en Geleen gebruikt in de raffinage/ chemie en kunstmest industrie. Het gebruik in het vervoer is nog gering maar het aantal tank locaties is aan het groeien. Bij water stof wordt er verschil gemaakt op grond van het bereidingsproces:

    • Grijze H2 – gemaakt door het reformeren van methaan gas (bijv. zoals uit het Slochteren gasveld)
    • Blauwe H2 – Net als Grijze H2 maar nu wordt de geproduceerde CO2 afgevangen
    • Groene H2 – Door elektrolyse van water waarbij de elektriciteit uit groene bronnen (bijv windmolen parken) komt.

De grijze waterstof is weliswaar relatief goedkoop, maar hierbij  wordt veel CO2 geproduceerd. De blauwe  H2 is veel minder milieu belastend doordat de CO2 wordt afgevangen en bijvoorbeeld in een oud gasveld in de Noordzee opgeslagen. Het Blauwe H2 is al een stuk duurder door het afvangen en opslaan van die CO2. De groene H2 lijdt niet tot een significante CO2 productie maar is veel energie intensiever door het elektrolyse proces en nog duurder dan blauwe H2. Met de snel oplopende prijs van CO2 als afvalstof wordt het steeds aantrekkelijker om  groene H2 te gaan gebruiken. Op dit moment gebeurt dat met name met behulp van elektriciteit van waterkracht centrales in gebieden met grote hoogteverschillen, maar er komen meer en meer projecten om dit te produceren m.b.v. wind energie. Op dit moment bouwt Shell op de Maasvlakte de grootste electrolyser van Europa om groene H2 te maken die zal worden gebruikt voor Pernis en de vervoerssector. De elektriciteit komt vanuit windpark Hollandse Kust welke gedeeltelijk  van Shell is. Een vergelijkbare project (NortH2) wordt op dit moment uitgewerkt door een combinatie van Shell met verschillende andere partijen waaronder de provincie Groningen voor een electolyser in de Eemshave Ook zijn er plannen om H2 te gaan produceren bij windparken (ver) ten noorden van de Wadden eilanden. Deze H2 zou dan per pijpleiding aan land worden gebracht. Verder ging Ewald in op mogelijke toekomstige rol van Shell in de toekomstige  H2 supply chain van productie, vervoer en gebruik en de problematiek van de beste manier om H2 efficiënt en  veilig te transporteren . De lezing was sterk interactief met veel vragen en opmerkingen uit het publiek tijdens en na de lezing. Met zijn  enthousiasme en zijn brede en diepe kennis over de Energie transitie  creëerde Ewald met zijn antwoorden nog meer helderheid over  dit onderwerp. Kortom een heerlijke middag.

RLV6-2023.jpg

 

Voor meer foto's klik hier