Op 14 mei staat een bezoek aan het Catharijne Convent op het programma, met een rondleiding (met gids) door het museum en een lezing over "De Schepping van de Wetenschap".

Locatie: Catharijne Convent, Lange Nieuwstraat 38, 3512 PH Utrecht

Aanvang: 11:00 uur
Rondleiding: 11:30 - 12:30 uur
Lezing: 14:00 - 15:00 uur

Tussen de bedrijven door kunt u het museum bezoeken en/of lunchen (op eigen kosten).

Kosten: €20,-; 65-plus: €18,- en museumjaarkaart/vriendenloterij €5,-

Introducées zijn welkom en betalen €5,- extra.

Het maximum aantal deelnemers bedraagt 16 personen.

Aanmelden via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch (06 4178 8488) en 
overmaking van het verschuldigde bedrag op de regio bankrekening 
NL52 ABNA 0426 3009 47 t.n.v. Voeks met vermelding Catharijne.

Belangrijk: Als u in het bezit bent van een museumkaart of vriendenloterij VIP kaart graag vermelden bij de aanmelding.

De tentoonstelling in het Catharijne Convent biedt een fascinerende reis door de ontstaansgeschiedenis van de wetenschap. Ontdek hoe de ontwikkeling van de natuurwetenschappen in West-Europa niet kan worden begrepen zonder kennis over de invloed van religie. Tussen religie en wetenschap heeft het altijd geknetterd. De twee hebben innig samengewerkt maar kunnen ook keihard botsen. En tot op de dag van vandaag hebben ze onverwacht veel met elkaar gemeen.

LEZING: Het heliocentrische wereldbeeld in Europa en India

De wetenschapsgeschiedenis van het Westen hecht grote betekenis aan het revolutionaire inzicht dat niet de zon om de aarde draait, maar juist de aarde om de zon. Ondanks de aanvankelijke acceptatie van deze Copernicaanse revolutie, werd de Italiaanse astronoom Galilei in 1616 door de Katholieke Kerk veroordeeld vanwege zijn heliocentrische wereldbeeld. In India werd het heliocentrisch wereldbeeld in dezelfde periode ook omarmd. Hoe verhoudt dit zich tot het idee dat de wieg van het heliocentrische wereldbeeld in Europa staat?