Meer dan 260 vrijwilligers landelijk, contactpersonen genaamd, hebben verspreid over de negen regio’s in Nederland, regelmatig contact met de Voeks leden van 80 jaar en ouder.

In onze regio Rijnmond hebben we 43 contactpersonen die dit werk doen.

 

Op 24 april werd de jaarlijkse contactdag voor de contactpersonen welzijn van de regio Rijnmond gehouden. Een dag waarbij vaak voorkomende vragen worden besproken, maar ook stellingen worden doorgenomen. In groepjes werd er gediscussieerd onder het mom ‘wat vinden jullie ervan’? Een ontspannen dag om elkaar te zien, ervaringen uit te wisselen en de samenhang van de contactpersonen te vergroten.

  

Een 3-tal grote onderwerpen die onder andere de revue passeerden waren:

 

Kunnen contactpersonen uitleg geven over de nieuwe pensioenwet en de pensioenbrief?  

Het regiobestuur eerder heeft besloten om dit niet te doen. De contactpersonen hebben onvoldoende kennis van zowel de nieuwe wet als van de pensioenbrief. Wat wel kan, is het doorverwijzen naar de instantie die daar verantwoordelijk voor is.

 

Samenvoegen vrijwilligers dag en thema dag.

Samen met de activiteiten coördinator, Klara van Noord, is er een discussiestuk opgesteld om van twee dagen naar één dag te gaan. Hierover werden nog enkele vragen gesteld en werd de zorg uitgesproken dat er dan mogelijk geen tijd meer was voor het sociale deel. Iets waar deze dagen ook voor bedoeld zijn, om met de andere contactpersonen van gedachten te wisselen. 

Ik zal daar met het opstellen van een programma voor deze gecombineerde dag rekening mee houden. Hierna werd door de aanwezigen gevraagd dit in stemming te brengen. De meerderheid was voor samenvoegen van beide dagen. 

 

De toekomst van het regio welzijns werk 

Het wordt  steeds moeilijker wordt om nieuwe contactpersonen te vinden. Nu al zijn er drie rayons waar we geen contactpersoon hebben en door twee contactpersonen is aangegeven dat zij eind van dit jaar stoppen. Dat betekent dat we 150, 80-plus leden niet meer kunnen bezoeken. Het zoeken naar vrijwilligers is voor alle verenigingen een bijna ondoenlijke taak. Vooral de jongere gepensioneerden hebben heel veel activiteiten waar ze hun vrije tijd mee vullen

Het voorstel om met een groepje contactpersonen te onderzoeken of er meer inzicht verkregen kan worden in deze problematiek, met als doel om tijdens een volgende bijeenkomst te bediscussiëren hoe dit in de toekomst aan te pakken, kreeg geljk alle steun. Een vijftal aanwezigen gaf direct aan hiermee aan de slag te willen.

De volgende contactpersonen zullen deelnemen in de werkgroep: Gerda ter Napel, René Passe, Ron Hilkhuysen, Huib van Dijk, Bart de Jong en John van Deursen als coördinator welzijn. Ik zal het initiatief nemen om hiermee een start te maken. 

 

Dankzij de actieve inzet en deelname van de Contactpersonen was het een gezellige maar ook heel nuttige dag.

Bent u geïnteresseerd door het lezen van bovenstaand bericht of zou je er meer van willen weten neem dan contact op met u eigen contactpersoon of met mij, John van Deursen.

 

Groetend John van Deursen.

Coördinator welzijnswerk regio Rijnmond.

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

TEL: 0650270231